Kamerbrief inzake Nederlandse bijdrage aan het Temporary International Mechanism (TIM) voor de Palestijnse Gebieden

Graag bieden wij u hierbij een brief aan over de financiële bijdrage die Nederland in 2007 zal leveren aan het Temporary International Mechanism (TIM) voor de Palestijnse Gebieden.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking, De minister van Buitenlandse Zaken,

drs. A. G. Koenders drs. M.J.M. Verhagen

Gezien de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden en de noodzaak de openbare orde en de veiligheid van burgers te vergroten, is versterking van de Palestijnse civiele politie, ook voor de veiligheid van Israël, een belangrijke en urgente prioriteit. De regering heeft daarom besloten € 6,3 miljoen te bestemmen voor uitkeringen aan de Palestijnse civiele politie.

Met het Temporary International Mechanism (TIM) ondersteunt de EU, zoals bekend, de Palestijnse bevolking sinds 2006 zonder tussenkomst van de Palestijnse regering. Een deel van de hulp bestaat uit de betaling van uitkeringen aan Palestijnse ambtenaren. Daarnaast worden ziekenhuizen en openbare nutsvoorzieningen gefinancierd. Vanwege de onverminderde noodzaak voor humanitaire hulp heeft het Kwartet op 21 maart jl ingestemd met verlenging van het mechanisme met nog eens drie maanden tot juli as. Nederland heeft een actieve rol gespeeld bij de totstandkoming van het TIM en heeft in 2006 € 10 miljoen bijgedragen, bestemd voor de betaling van uitkeringen aan Palestijnse ambtenaren.

Palestijns veiligheidspersoneel is tot nu toe uitgesloten geweest van betaling van uitkeringen via het TIM. Sinds september 2006 is in EU-verband echter gepleit voor een uitzondering voor de Palestijnse civiele politie vanwege het grote belang van handhaving van de openbare orde in de Palestijnse Gebieden. Mede in reactie op verzoeken terzake van president Abbas en VS Veiligheidscoordinator Dayton.

De Palestijnse civiele politie is de enige Palestijnse veiligheidsdienst met handhaving van de openbare orde als eerste mandaat. Tijdens de intra-Palestijnse onlusten van de afgelopen maanden, met name in de Gazastrook, heeft de politie een belangrijke de-escalerende rol gespeeld. Hierbij heeft zij zich in positieve zin onderscheiden van andere veiligheidsdiensten door een neutrale opstelling. Naast de positieve gevolgen voor de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden wordt met het verstrekken van toelagen aan de politie een bijdrage geleverd aan verbetering van de humanitaire situatie van de ruim 17.000 politiemensen en hun families. Onder de politiemensen bevinden zich 1.400 medewerkers van de Police Medical Service, die gezondheidszorg levert aan ongeveer 10 % van de Palestijnse bevolking.

De Europese Commissie heeft recentelijk aangegeven dat zij bereid is de faciliteiten van het TIM ter beschikking te stellen voor donaties die geoormerkt zijn voor uitkeringen aan de civiele politie. De Europese Commissie heeft aangegeven dat, zodra donaties beschikbaar komen, een audit uitgevoerd zal worden op de loonlijst van de politie, waardoor gegarandeerd wordt dat betaalde uitkeringen daadwerkelijk bij de aangewezen politiemensen terecht komen en bijvoorbeeld niet bij leden van andere veiligheidsorganisaties.

Op basis van hogergenoemde overwegingen heeft Nederland besloten bovenstaande bijdrage aan het TIM te leveren, bestemd voor uitkeringen aan medewerkers van de Palestijnse civiele politie. Met het bedrag van € 6,3 miljoen kan één vergoeding van 1500 NIS (omgerekend ongeveer € 360) voor alle medewerkers van de civiele politie worden betaald.

Deze bijdrage is in lijn met de motie Van der Staaij c.s. van 4 april jongstleden, waarin de Kamer onder meer uitspreekt dat “onder normale voorwaarden als transparante en verantwoorde besteding van gelden, er alleen rechtstreekse humanitaire hulp aan de Palestijnse bevolking verleend kan worden via het Tijdelijke Internationale Mechanisme”.