Kamerbrief inzake rapport pilot-monitor EU invloed

Hierbij bieden wij u het eindrapport aan van de ‘pilot-monitor EU-invloed’. Deze pilot is uitgevoerd door het T.M.C. Asser Instituut in opdracht van de toenmalige minister van Justitie en de toenmalige staatssecretaris voor Europese Zaken.

Onderzocht is of het technisch mogelijk is een permanente monitor in te stellen, waarmee de invloed van Europese regelgeving op de in Nederland geldende wet- en regelgeving gemeten kan worden. Tevens is een onderzoeksmethode opgezet voor het meten van een dergelijke invloed in kwantitatieve invloed.

De pilot heeft zich gericht op twee beleidsterreinen waarvan bij de opdrachtgevers de verwachting bestond dat enerzijds weinig en anderzijds veel Europese invloed te constateren zou moeten zijn, te weten de wetgeving op respectievelijk het onderwijs- en het milieuterrein. Deze verschillen zijn inderdaad door het Asser Instituut vastgesteld.

De inhoudelijke reactie op het rapport laten wij, vanwege de demissionaire status van het huidige kabinet, graag over aan het volgende kabinet. Die reactie zal ook moeten ingaan op de vraag of het wenselijk is een permanente monitor in te stellen, voor het meten van de invloed van Europese regelgeving op het geheel van de in Nederland geldende wet- en regelgeving.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr B.R. Bot

De Minister van Justitie,

Mr dr E.M.H. Hirsch Ballin