Kamerbrief inzake stand van zaken implementatie EG-richtlijnen en kaderbesluiten in derde kwartaal 2007

Hierbij leg ik Uw Kamer het overzicht voor van de stand van zaken met betrekking tot de implementatie van EG-richtlijnen en EU-kaderbesluiten in de Nederlandse wet- en regelgeving aan het einde van het derde kwartaal van 2007.

Zoals uit dit overzicht blijkt, is de totale implementatie-achterstand in het derde kwartaal van 2007 met 5 richtlijnen/kaderbesluiten gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007. Daarmee bedraagt de totale achterstand ultimo derde kwartaal 2007 18 richtlijnen en kaderbesluiten. De ministeries hebben in dit afgelopen kwartaal 19 richtlijnen geïmplementeerd.

Implementatie van richtlijnen en kaderbesluiten is en blijft een belangrijk aandachtspunt voor het kabinet. De daling van de totale achterstand ten opzichte van het eerste en tweede kwartaal van dit jaar is bemoedigend; de huidige stand van zaken laat een reductie van de implementatie-achterstand van bijna 35% zien ten opzichte van het begin van het jaar. Terwijl de implementatie-achterstand in 2006 nog gestaag toenam, lijken de cijfers over 2007 op een dalende trend te wijzen. Deze prestatie als gevolg van de inzet van de ministeries is een positief signaal en stemt het kabinet optimistisch over de mogelijkheid tot verdere reductie van de achterstanden in de toekomst.

Positief te waarderen hierbij is dat drie ministeries een vermindering van hun achterstand ten opzichte van het einde van het tweede kwartaal 2007 hebben gerealiseerd. Hiermee hebben vijf ministeries per 30 september j.l. geen enkele achterstand (in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar gold dit voor drie ministeries).

Het kabinet zal het implementatieproces nauwlettend in de gaten blijven houden, opdat het vergaarde momentum bij het wegwerken van achterstanden behouden blijft. Aangezien het tijdig implementeren van richtlijnen en kaderbesluiten tot de gezamenlijke verantwoordelijkheid van kabinet en Staten-Generaal behoort, blijft het kabinet vertrouwen op de medewerking van Uw Kamer hierbij.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans