Kamerbrief inzake studie over non-trade concerns

In het maatschappelijke debat in Nederland over internationale handel, nemen de zogeheten non-trade concerns (NTC’s), waar dierenwelzijn, milieu en arbeidsnormen onder vallen, een belangrijke plaats in. In deze Kamer is al veelvuldig gesproken over dit onderwerp, onder andere in het kader van de Doha-ronde in de Wereld Handelsorganisatie (WTO) of het debat rond duurzame biomassa.

Vaak blijft het debat over NTC’s steken in een uitwisseling van bestaande meningen die nauwelijks tot elkaar komen. Soms wordt er gepleit voor maatregelen die kunnen botsen met onze EU- en WTO-verplichtingen. Gezien de ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten en de breed gevoelde urgentie rondom dit onderwerp, is besloten tot een herbezinning op de Nederlandse inzet op NTC’s. Een interdepartementale werkgroep onder leiding van het Ministerie van Economische Zaken zal zich hier tot het voorjaar 2008 over buigen. Naast (wetenschappelijke) studies over dit onderwerp, zullen de resultaten van een maatschappelijke dialoog in het najaar worden meegenomen in de standpuntbepaling.

Conform eerdere toezeggingen in recente Kamerbrieven van de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer sturen wij bijgaand één van de studies die zal worden betrokken bij de standpuntsbepaling. Het betreft een in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken uitgevoerd, onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen van beleidsmaatregelen ten behoeve van de NTC’s vanuit een multilateraal perspectief en mogelijke effecten van die maatregelen op ontwikkelingslanden. Tevens is een vertaling van de samenvatting in het Nederlands bijgevoegd. De studie draagt in onze ogen in belangrijke mate bij aan de verdieping van de kennis over NTC's en handel. De opvattingen en de conclusies in de studie vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijze het standpunt van de Nederlandse regering. In de standpuntbepaling zullen ook andere studies over dit onderwerp worden meegenomen. Dit betreft onder andere het eindrapport van de werkgroep beleidsinpassing duurzaamheidscriteria biomassa met als bijlage een studie inzake EU-WTO conformiteit van mogelijke beleidsmaatregelen, die door Minister Cramer separaat aan de Kamer zullen worden aangeboden. Daarnaast gaat het om het SER-advies over etikettering en de LEI-studie naar etikettering in verband met dierenwelzijn die reeds eerder aan de Kamer werden toegezonden.

Om een helder beeld te krijgen van bestaande maatschappelijke zorgen over dierenwelzijn, milieu, klimaat en energie en arbeidsnormen in relatie tot handel, zal er een maatschappelijke dialoog over NTC’s worden georganiseerd met relevante maatschappelijk spelers, waar onder bedrijfsleven en NGO’s uit Nederland en waar mogelijk uit derde landen. In het najaar vindt de aftrap van dit debat plaats met een brede startbijeenkomst. Daarna volgt een aantal verdiepingsdebatten die specifiek gericht zijn op de NTC-clusters dierenwelzijn, milieu, klimaat en energie en arbeidsnormen.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders

De staatssecretaris van Economische Zaken,
Drs. F. Heemskerk