Kamerbrief inzake tijdigheid van BNC fiches BZ en OS

De informatievoorziening aan de Tweede Kamer over Europese aangelegenheden is een zaak die wij zeer ter harte nemen. Wij delen uw zorg over de late aanlevering van BNC-fiches op het terrein van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking met name uw constatering dat sommige fiches pas na besluitvorming in de Raad zijn toegestuurd. Inmiddels zijn maatregelen getroffen om het opstellen van BNC-fiches over BZ en OS-onderwerpen te bespoedigen. Tot voor kort had het Ministerie van Buitenlandse Zaken binnen de interdepartementale werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC), geen ‘eigen’ stoel als vakministerie. Hierin is per 1 februari jl. verandering gekomen; binnen de Directie Integratie Europa is een medewerker aangesteld, die net als de andere BNC-leden van de verschillende ministeries, toeziet op de coördinatie van de BZ/OS fiches, de kwaliteit van de fiches en de handhaving van de termijnen. We vertrouwen erop dat met deze aanstelling vertragingen in de aanlevering van BZ/OS-fiches tot het verleden zullen behoren.

Het probleem van de tijdigheid van fiches betreft overigens meerdere beleidsterreinen dan alleen Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Dit heeft er bij BZ als coördinerend ministerie toe geleid dat er, in het kader van de interdepartementale werkgroep BNC, maatregelen zijn getroffen om de tijdigheid van fiches te bespoedigen. Dit houdt concreet het volgende in:

  • een striktere hantering van de deadlines met een rappèlsysteem;
  • het dagelijks, in plaats van wekelijks, versturen van nieuwe voorstellen van de Europese Commissie aan de ministeries, waarbij het ministerie dat penvoerder is van het op te stellen fiche direct wordt aangewezen;
  • inzet per 1 november 2006 van extra personele capaciteit ten behoeve van de secretariaatsvoering van de interdepartementale werkgroep BNC.

Thans wordt er in de interdepartementale werkgroep BNC nader overleg gevoerd over verdere stroomlijning van de werkprocessen, de indeling van de fiche formats en de opzet van de wegwijzer voor experts die belast zijn met het schrijven van de fiches.

Deze maatregelen zullen zeker bijdragen aan een tijdig finaliseren van de fiches in algemene zin. Ten aanzien van de BZ/OS BNC-fiches zullen we ons inspannen achterstanden in te lopen en de termijnen te handhaven.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders