Kamerbrief inzake verzoek over het aanvragen van de Nederlandse identiteitskaart

Graag bied ik u hierbij, mede namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 8 juni 2007 met kenmerk BZK070176 inzake de brief van de heer S. Beck over het aanvragen van een Nederlandse identiteitskaart.

De heer Beck woont in Duitsland in een aan Zwitserland grenzende gemeente. Recentelijk heeft hij bij het consulaat in Bazel een nieuw paspoort aangevraagd en ontvangen. Toen hij daar ook een Nederlandse identiteitskaart (NIK) wilde aanvragen, bleek dit niet mogelijk te zijn. Hij diende deze bij een consulaat in Duitsland aan te vragen, hetgeen hem meer tijd en geld zou kosten dan wanneer hij in Bazel zijn aanvraag zou kunnen indienen. De heer Beck vraagt zich af wat hier aan kan worden gedaan.

Het consulaat in Bazel is gehouden aan de regelgeving in de Paspoortwet. De Paspoortwet bepaalt in artikel 26 dat een Nederlandse identiteitskaart alleen kan worden aangevraagd in het ressort van de consulaire post waar de aanvrager woonachtig is. Aangezien de heer Beck niet in Zwitserland woonachtig is, kan hij op grond van de huidige wetgeving in Bazel geen identiteitskaart aanvragen. De paspoortwet staat wel toe dat een Nederlander een paspoort aanvraagt bij de consulaire post in wiens ressort hij zich bevindt.

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en ik zijn van mening dat de bepaling in de Paspoortwet dat alleen bij het “eigen” consulaat een Nederlandse identiteitskaart kan worden aangevraagd, kan komen te vervallen. De staatssecretaris is dan ook voornemens de Paspoortwet zo te wijzigen dat net als bij een paspoort een Nederlandse identiteitskaart kan worden aangevraagd bij de daartoe bevoegde consulaire post in wiens ressort de aanvrager zich bevindt. Deze aanpassing zal onderdeel uitmaken van het wetsvoorstel tot wijziging van de Paspoortwet in verband met de herinrichting van de reisdocumentenadministratie, dat uw Kamer over enige tijd zal toegaan.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen