Kamerbrief inzake wetgevings- en werkprogramma van de Europese Commissie 2008

Het doet mij genoegen u hierbij aan te kunnen bieden de kabinetsreactie op het wetgevings- en werkprogramma 2008 van de Europese Commissie.

In de kabinetsreactie en de bijbehorende annex wordt, evenals vorig jaar, een appreciatie gegeven van de strategische oriëntatie van het wetgevings- en werkprogramma van de Commissie. Daarnaast wordt een aantal van de specifieke nieuwe initiatieven die de Commissie voorstelt, van commentaar voorzien. De geselecteerde initiatieven zijn onderverdeeld in twee lijsten: een Lijst A met een 12-tal (pakketten van) initiatieven, die voor Nederland mogelijk van groot belang zullen zijn (vanwege bijvoorbeeld politiek en/of maatschappelijk belang, relatief grote financiële gevolgen, complexiteit van implementatie) en een Lijst B met een 19-tal initiatieven die thans weliswaar niet tot absolute prioriteit bestempeld worden maar die niettemin om verschillende redenen speciale aandacht lijken te verdienen.

Onderstreept dient te worden dat het hier een eerste appreciatie en selectie betreft, merendeels gebaseerd op vrij summiere informatie van de Commissie. De afzonderlijke appreciaties van de initiatieven van zowel A- als B-lijst, waarbij overigens waar relevant en mogelijk ook maatschappelijke actoren betrokken zijn geweest, hebben dan ook een voorlopig karakter. In de loop van 2008 zullen de contouren van de te verwachten Commissievoorstellen scherper worden en zullen de eerste oordelen aangevuld en/of gewijzigd moeten worden. Voorts kan opgemerkt worden dat de aangekondigde initiatieven die niet werden geselecteerd voor opname in deze eerste appreciatie, vanzelfsprekend niet uit het vizier van het kabinet verdwijnen. Zoals altijd zal Nederland ook bij de verdere vormgeving van en uiteindelijke besprekingen over deze initiatieven een actieve rol wensen te spelen.

Gaarne ziet het kabinet, evenals vorig jaar, een uitnodiging tegemoet om met het parlement van gedachten te wisselen over het wetgevings- en werkprogramma van de Commissie en de kabinetsreactie.

De staatssecretaros voor Europese Zaken,

Frans Timmermans