Kasteel van Breda open voor publiek

Het Kasteel van Breda opent op maandag 24 mei, tweede pinksterdag, haar deuren voor het publiek in het kader van de Nationale Dag van het Kasteel. De toegang is gratis en het terrein is geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Het Kasteel van Breda huisvest sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie (KMA), tegenwoordig onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Het publiek kan het historische complex op eigen gelegenheid verkennen of aansluiten bij een van de rondleidingen onder leiding van een gids.

Programma

Een groot aantal objecten is te bezichtigen, waaronder de zogeheten Ridder- of Grote Zaal, de Nassauzaal met schilderijen van het Nassaugeslacht en de Heldengalerij. Ook kan een bezoek worden gebracht aan de permanente expositie in het Koningin Wilhelminapaviljoen die de geschiedenis vertelt van het Kasteel en zijn bewoners. Het Senioren Orkest Nieuw Ginneken verzorgt de muzikale omlijsting. Voor de kinderen zijn er onder meer een springkussen en de mogelijkheid tot ponyrijden.

Toegang tot het KMA-terrein is op de desbetreffende dag alleen mogelijk via de Stadhouderspoort gelegen aan het Kasteelplein. De openstelling wordt georganiseerd door de Stichting Historische Verzameling KMA die zich inzet voor het behoud van het cultureel erfgoed in nauwe samenwerking met de KMA-organisatie.