Medaille voor grote groep Afghanistangangers

Ruim 1500 militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers hebben vandaag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in Afghanistan.

Het eremetaal werd in het Arnhemse Gelredome uitgereikt door de demissionaire ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie), en de Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm.

De gedecoreerde militairen zijn afkomstig van alle krijgsmachtdelen en hebben tijdens hun uitzending deel uitgemaakt van de Task Force Uruzgan, de Air Task Force en diverse ondersteunende eenheden op Kandahar Airfield.

Onder de gedecoreerden waren ook brigadegeneraal Marc van Uhm, de jongere broer van de hoogste militair, en diplomaat Michel Rentenaar. Zij leidden de Task Force Uruzgan tussen augustus 2009 en februari 2010. Vier mariniers ontvingen het draaginsigne gewonde. Tijdens de uitzending sneuvelden de Nederlandse militairen Mark Leijsen en Kevin van de Rijdt. Voor hen werd een minuut stilte in acht genomen.

Thuisfront is essentieel

Het thuisfront van de militairen en burgers ontvingen ook een blijk van waardering en erkenning. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending kregen de relaties een verzilverd roosje en hun kinderen een speciaal kindermedaillon.

Van Middelkoop benadrukte in zijn toespraak het belang van het thuisfront: "U ontvangt deze medaille vandaag ten overstaan van uw dierbaren. En niet voor niets. Het thuisfront is essentieel. Zij hebben het leven hier in Nederland draaiende gehouden."

Waardering blijft hoog

De minister refereerde ook nog aan de waardering van de Nederlandse bevolking voor de militairen: "Uit onderzoek is gebleken dat deze constant meer dan 60% is. Dat wil nog niet zeggen dat ook iedereen weet wat jullie werk inhoudt. Dat wil wel zeggen dat Nederland trots is op haar militairen en dat ook laat blijken."

Veiligheid en wederopbouw

In Uruzgan wordt inmiddels meer dan 75% van de bevolking bereikt. Afghaanse en Nederlandse militairen en politieagenten zorgen voor veiligheid en creëren randvoorwaarden voor wederopbouw. Er komen steeds meer hulporganisaties naar de Afghaanse provincie. Scholen, wegen en andere infrastructuur worden gerealiseerd en de landbouw en veeteelt floreren. Ook is in alle grote districten toegang tot gezondheidszorg.

"Persoonlijk vind ik de drukte op de bazaar in Tarin Kowt misschien nog wel de beste graadmeter voor de werkelijke vooruitgang die geboekt is. Dat is vooruitgang die de Afghanen zelf creëren. Maar wel als direct gevolg van uw inspanningen in de provincie!", benadrukte minister Verhagen in zijn toespraak.