Afghanistan-veteranen ontvangen herinneringsmedaille

Ruim 1500 militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers hebben voor hun inzet tijdens de NAVO-missie in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kandahar vandaag in Arnhem een herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen uit handen van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van Middelkoop (Defensie).

Minister Verhagen prees hen in zijn toespraak voor hun bijzondere en waardevolle werk, voor hun inzet, en voor de creatieve oplossingen die ze hadden gevonden voor de lastige problemen waarvoor ze soms waren komen te staan.

“Jullie hebben je maandenlang ingezet voor het verbeteren van de veiligheid en levensstandaard van de Afghanen en op die manier voor de veiligheid in de wereld,” aldus minister Verhagen. “Mede dankzij jullie inzet hebben de Afghanen zelf perspectief op een betere en meer stabiele leefomgeving.”

Nederland vertrekt dit jaar uit Uruzgan maar laat er veel achter: scholen waar onderwijs wordt gegeven aan 50.000 leerlingen, professionele gezondheidszorg, en een betere infrastructuur. De hulporganisaties in de provincie, nu 10 keer zo veel als 4 jaar geleden, gaan door met de opbouw.

De diplomaten en ontwikkelingswerkers die werden gedecoreerd maakten in de tweede helft van 2009 deel uit van de Task Force Uruzgan en waren verantwoordelijk voor het politiek advies en wederopbouw in de provincie. Zij stonden onder leiding van civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar en brigadegeneraal Marc van Uhm.

De militairen zijn afkomstig van alle krijgsmachtdelen en hebben naast de Task Force Uruzgan deel uitgemaakt van de Air Task Force en diverse ondersteunende eenheden op Kandahar Airfield. Tijdens de uitzending sneuvelden er 2 militairen.

Ook het thuisfront ontving een blijk van waardering en erkenning. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvingen de relaties van de militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers een verzilverd roosje. Voor de kinderen was er een speciaal medaillon.