Nederlandse militair sneuvelt bij aanslag Uruzgan

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief zijn vandaag in Uruzgan 3 personen gesneuveld, onder wie de 25-jarige Nederlandse korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij kwam samen met een Franse militair en een Afghaanse tolk om het leven. Ook raakten bij dezelfde aanslag 4 Nederlandse militairen gewond, onder wie 2 zwaar.

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm maakte dit vanavond bekend.

Korporaal Janzen is, net als 3 van de gewonden, afkomstig van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers, gelegerd te Oirschot. De vierde gewonde militair komt van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz in Schaarsbergen.

Te hulp geschoten

Korporaal Janzen maakte in Uruzgan deel uit van de Nederlandse eenheid die als Quick Reaction Force stand by staat om ondersteuning te leveren aan anderen. Hun hulp werd ingeroepen door een patrouille van Afghaanse en Franse militairen, die op ongeveer 10 kilometer ten oosten van Deh Rawod een geïmproviseerd explosief (IED) hadden gevonden. Nadat de Nederlandse eenheid het explosief had geruimd en de locatie verliet, reed hun Mercedes Benz op een andere IED. De aanslag vond plaats vlakbij patrouillebasis Anar Juy aan de rand van de Tangivallei, waar Afghaanse en Franse militairen zijn gelegerd. In dit gebied, dat nog niet geheel onder controle is van de Afghaanse overheid, worden regelmatig explosieven aangetroffen.

Verhoogde activiteit

Generaal Van Uhm kenmerkte dit jaargetijde als een periode met een verhoogde activiteit van de tegenstanders. "Een herkenbaar patroon waar we ruim van te voren op anticiperen. Ondanks dat zijn aanslagen zoals deze nooit helemaal uit te sluiten. De inzet van de Nederlandse militairen blijft er op gericht dat er een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking wordt opgebouwd. Afghanistan mag niet meer afglijden naar een vrijplaats voor terrorisme. Onze werkzaamheden gaan door totdat de laatste Nederlandse militair van de Task Force Uruzgan is vertrokken."

Condoleanceregister geopend

In het condoleanceregister dat het ministerie van Defensie op zijn website heeft geopend, laten demissionair minister Eimert van Middelkoop, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en secretaris-generaal Ton Annink weten diep geschokt te zijn: "Zij kwamen om door een laffe aanslag in Uruzgan, waarbij eveneens vier Nederlandse collega's gewond raakten. Wij leven ten diepste mee met de nabestaanden van de gesneuvelden."