Bijzondere appèls in Afghanistan

De Battle Group en de Task Force Uruzgan hebben op Kamp Holland vanmorgen om 10:00 uur een bijzonder appèl gehouden. Zij stonden stil bij het sneuvelen van korporaal der eerste klasse Luc Janzen, de Franse genie-kapitein en een Afghaanse tolk. 4 Nederlandse militairen raakten gewond bij de aanslag.

Battle Group commandant, luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg, sprak over de aanslag en de toestand van de gewonden. “We staan nu stil bij Luc en zijn nabestaanden. Voor ons is het een zware klap. Voor het thuisfront is het niet te beschrijven. Maar we moeten verder. Help elkaar, steun elkaar en let op elkaar.”

Waarnemend commandant overste Bas Brust sprak de militairen en burgers toe tijdens het TFU appèl. Hij drukte uit wat iedereen op dat moment voelde: “Het verlies en het verdriet is groot”. Enkele uren na het incident had hij telefonisch contact met de commandant van Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Kees van den Heuvel, die op dit moment in Nederland is. Aan het einde van de appèls werd een minuut stilte in acht gehouden.

De Nederlandse en Franse vlag hangen ook elders in Afghanistan halfstok. Door de beschieting van Kandahar Airfield (KAF) kon contingentscommandant commandeur Henk Itzig Heine pas gisteravond laat het trieste nieuws aan de Nederlandse gemeenschap overbrengen.

Bezinningsdienst

Op deze eerste Pinksterdag kwamen de Nederlandse militairen op KAF bijeen tijdens een appèl. Aansluitend vond een bezinningsdienst plaats waar de foto van Luc werd getoond. Ook waren de gedachten bij de vier Nederlanders die bij de aanslag gewond zijn geraakt en werden voor de twee buitenlandse collega’s kaarsjes aangestoken. Aansluitend is het condoleanceregister op KAF geopend in de Churchroom van de Echos.

Contingentscommandant Itzig Heine: “namens alle Nederlandse militairen in Uruzgan, Kandahar Air Field en Kabul betuigen wij ons medeleven. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Luc. Wij wensen u veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.”