Marine onderschept drugstransport

Een drugsbestrijdingoperatie van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied heeft gisteravond geresulteerd in een drugsvangst van 317 kilogram cocaïne. De harddrugs werd aangetroffen aan boord van een verdachte Panamese koopvaarder.

De koopvaarder werd door Hr.Ms. Van Speijk onderschept op weg van Colombianaar Honduras. Door de slechte weersomstandigheden was het niet mogelijk om het schip op zee te onderzoeken. En vanwege de lading aan boord waren niet alle ruimtes op het schip toegankelijk. Daarom is uitgeweken naar de Panamese haven Colon, om de koopvaarder grondig te inspecteren. Dat gebeurde door het Amerikaanse ‘Law Enforcement Detachement’, een boarding team van de Amerikaanse kustwacht dat speciaal voor drugsbestrijdingoperaties aan boord van het stationsschip is geëmbarkeerd.

De Amerikaanse kustwachtcutter Tampa verleende ook assistentie bij de zoektocht. Het team trof 10 balen van in totaal 317 kg cocaïne aan in een verborgen compartiment in een brandstoftank. Dit compartiment kon pas ontdekt worden nadat de brandstof uit de tank was overgepompt in een ander schip. Een drugstest wees uit dat het om cocaïne ging. De zevenkoppige bemanning is overgedragen aan de autoriteiten.

Motiverend

Deze actie was de laatste operationele inzet van Hr.Ms. Van Speijk tijdens haar termijn als stationsschip van de West in het Caraïbisch Gebied. “Het is motiverend om op de valreep nog een grote vangst te doen”, aldus de commandant, kapitein-luitenant-ter-zee Peter Reesink.

De Van Speijk was eerder succesvol in het Caraïbisch Gebied: op 21 april 2010 verstoorde het schip een drugstransport, op 19 oktober vorig jaar onderschepte het fregat 896 kg marihuana en het marinefregat was in 2008 verantwoordelijk voor de record drugsvangst in het Caraïbisch Gebied van 4.200 kg cocaïne.

Naast de verdediging van het grondgebied van de Nederlandse Antillen en Aruba, vervult Defensie een belangrijke rol in de handhaving van de internationale rechtsorde. Hierbij moet vooral worden gedacht aan de bestrijding van internationale drugshandel over zee.

Zo is de marine in het Caraïbisch Gebied nauw geïntegreerd in de Internationale drugsbestrijdingoperatie ‘Joint Inter Agency Task Force South’ te Key West. De Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied is ook commandant van Taskgroup 4.4, één van de taakgroepen van deze organisatie.