Eurlings stelt LZV’s van Coca-Cola in gebruik

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag in aanwezigheid van John Brock, de CEO van Coca-Cola Enterprises, de eerste ‘eco-combi' van Coca-Cola officieel in gebruik gesteld. Steeds meer bedrijven stappen over op de eco-combi, ook wel Lange Zware Vrachtwagen (LZV) genoemd, omdat het efficiënter en duurzamer is. Minister Eurlings maakt zich in Europa sterk voor het toestaan van deze vorm van duurzaam transport.

Coca-Cola kan met de inzet van de LZV per transport de helft meer vervoeren. Hierdoor zijn minder transporten nodig. De ingebruikname van de LZV levert een 20 procent reductie van CO2-uitstoot per vervoerde pallet op.

Nederland loopt met Zweden en Finland voorop in het gebruik van LZV’s. In de afgelopen jaren is het gebruik ervan in Nederland sterk gegroeid. Toch is grensoverschrijdend vervoer met deze vorm van transport slechts beperkt mogelijk. Verschillende landen verbieden het gebruik ervan. Minister Eurlings maakt zich in Europa hard voor het toelaten van deze duurzame vorm van transport.

Minster Eurlings is verheugd dat Coca-Cola nu ook LZVs inzet voor het vervoer. “Dit initiatief bevestigt dat Coca-Cola de zojuist ontvangen ‘Lean and Green Award’* terecht heeft gekregen. Doordat Coca-Cola LZVs inzet wordt de omgeving gespaard en kan het transport duurzamer en goedkoper. Ik spreek de hoop uit dat vervoer per LZVs in de hele Europese Unie zal worden toegelaten en dat meer bedrijven het voorbeeld van Coca-Cola volgen en gebruik maken van deze duurzame vorm van wegtransport”, aldus minister Eurlings.