“Belangrijk dat we de bewoners vertrouwen geven”

“Ik ben weer een beeld rijker en wat stereotiepen armer”, zei minister Van Middelkoop op 25 mei tijdens zijn bezoek aan de Utrechtse aandachtwijk Kanaleneiland. Bij het eerste onderdeel van het bezoek was ook minister Rouvoet aanwezig. Voor Van Middelkoop was dit het tweede wijkbezoek, sinds hij minister is voor Wonen, Wijken en Integratie.

In Kanaleneiland wonen veel jongeren: 45 procent is jonger dan 26 jaar. Daarom zijn er in deze wijk veel activiteiten op het gebied van sport. Volgens wethouder Harrie Bosch ligt de nadruk hier op naschoolse opvang, vrijetijdsbesteding, radio en communicatie, integrale gebiedsontwikkeling, nieuwe woningen en ‘schoon, heel en veilig’. “We willen doorgaan met deze aanpak”, zegt de wethouder. Van Middelkoop: “Het is belangrijk dat we de bewoners vertrouwen geven. Dit beleid is van belang. Ik zal de resultaten meenemen, zodat mijn opvolger weet dat je dit niet zomaar kunt terugdraaien.”

Gebak
Tijdens de ontvangst in zorgcomplex ‘De Zusters’ worden de gasten door de ouderen uit het zorgcomplex samen met de zwakbegaafde leerlingen van de nabijgelegen Wilhelminaschool op gebak getrakteerd. Gera Esser van woningcorporatie Mitros geeft een uitleg over ‘Talent voor Zorg’. Dit project biedt extra ondersteuning aan jongeren die een opleiding volgen bij één van de Regionale Opleidingscentra (ROC’s). Zij worden begeleid op het gebied van wonen, werken en leren.

Koersbal
Daarna gaat het op de fiets naar de Brede School Hart van Noord. Hier werken drie scholen, Saartje kinderopvang en welzijnsorganisatie Doenja samen in het belang van kinderen en hun specifieke talenten. Ouders worden nadrukkelijk bij de school betrokken en leren daar ook weer van. De school heeft meerwaarde voor de hele wijk, omdat Doenja allerlei activiteiten organiseert in het pand. Zo kan de minister met een paar ouderen uit de wijk koersbal oefenen en bezoekt hij een kookcursus en tai-bo les voor kinderen.

Cruijff court
De fietstocht gaat verder langs het nieuwbouwproject Kanaleneiland Centrum. Hier worden 450 woningen van corporaties Mitros en Portaal gesloopt. Daarvoor in de plaats komen meer dan duizend nieuwbouwwoningen. De eerste paal is vorig jaar geslagen en eind dit jaar worden de eerste woningen opgeleverd. De corporaties en de gemeente hopen hiermee andere mensen naar de wijk te trekken, waardoor er een sociaaleconomisch meer gemengde wijk ontstaat. Een eindje verderop opent de minister een toekomstig Cruijff court door op een trapveldje een bal door het spandoek in het doel te trappen. Volgens sportcoördinator Michel Vierhout staat de Cruijff court er over zes tot zeven weken.

Spinning
De minister eindigt zijn bezoek in het multifunctionele gebouw Nieuw Welgelegen. Dit prachtige pand biedt ruimte aan organisaties en verenigingen op het gebied van sport, onderwijs en welzijn. Eén van die organisaties is Ladyfit, opgericht door Jamila Achachah. Hier kunnen vrouwen allerlei sporten beoefenen, zoals aerobics, zumba, tai-bo en spinning. In samenwerking met zwembad de Kwakel biedt Ladyfit ook vrouwenzwemmen aan. Nadat de minister de spinningfiets heeft uitgeprobeerd, concludeert hij: “Ik ben weer een beeld rijker en wat stereotiepen armer. Jullie werken niet alleen aan veiligheid, maar ook aan onderwijs en werkgelegenheid. En er zijn hier niet alleen problemen, maar ook oplossingen. Dat is heel belangrijk voor de bewoners.”

Zie ook: Fotoreportage van het bezoek.