Ceremoniële herbegrafenis Duitse militairen

17 Duitse militairen, gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn vandaag voor het eerst met een volwaardige plechtigheid herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn in Limburg. Als teken van verzoening vond de gebeurtenis plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Duits-Nederlands legerkorps.

Adjudant Geert Jonker stelde de Duitse ambassade 2,5 jaar geleden voor om de bijzetting van gesneuvelde Duitse militairen met meer ceremonieel te voltrekken. Jonker is het hoofd van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. De plechtigheid zou bij voorkeur in de aanwezigheid van familieleden moeten gebeuren, vanwege het belang van een dergelijke plechtigheid voor de rouwverwerking.

Rozen

De Duitse ambassadeur benadrukte vandaag de goede betrekkingen tussen Duitsland en Nederland. Tijdens het blazen van Ich hatte einen Kameraden, een klaagzang met een belangrijke ceremoniële betekenis voor het Duitse leger en The Last Post, werden de kisten met de stoffelijke resten neergelaten. Kinderen uit nabije Brunssum legden rozen op de nieuwe graven.

Op de Duitse begraafplaats Ysselsteyn hebben ruim 31.000 gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog hun laatste rustplaats gevonden, onder wie 6000 ongeïdentificeerde soldaten.