Nederland respecteert uitslag Surinaamse verkiezingen

Nederland respecteert de uitspraak van het Surinaamse electoraat maar herinnert eraan dat het verleden niet vergeten mag worden. Dat verklaart minister Verhagen in een reactie op de parlementsverkiezingen in dat land.

De MegaCombinatie met als voorman Desi Bouterse behaalde volgens de voorlopige uitslagen met 22 het hoogste aantal zetels. De Nieuw Front combinatie van president Venetiaan behaalt 14 zetels, en de A-combinatie van Ronnie Brunswijk 7.

"De heer Bouterse is in Nederland veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor drugshandel en in Suriname loopt nog steeds het proces inzake de december moorden,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Dit alles kunnen we niet van tafel vegen."

De president en vice-president worden in de loop van juni gekozen door de 51 nieuw gekozen leden van de Nationale Assemblee. De president moet vervolgens een nieuwe regering vormen. Voor de verkiezing van de president is een tweederde meerderheid noodzakelijk. Die wordt door geen enkele partij gehaald.

Als de tweederde meerderheid niet kan worden gevonden, kiest de volksvergadering met een gewone meerderheid de president en vice-president. In dat geval is daar pas na de zomer uitsluitsel over. De volksvergadering bestaat uit alle 910 volksvertegenwoordigers op landelijk en regionaal niveau.