Minister Donner over de toekomst van ons pensioenstelsel

"We staan nu voor de taak de kwetsbaarheid van het pensioenstelsel te verminderen en de zwakke kanten te versterken." Dit zei minister Donner tijdens de Pensioenpoort op 25 mei 2010 in Den Haag.

Het Nederlandse pensioenstelsel heeft de crisis redelijk doorstaan, maar als nu geen veranderingen worden aangebracht zitten we over enkele jaren wel in moeilijkheden die we nu nog kunnen oplossen.

Versterking van de arbeidsparticipatie en van de duurzame inzetbaarheid van werknemers zijn nodig om het pensioenstelsel betaalbaar te houden. Verhogen van premies, verminderen van indexatie of versoberen van pensioenen zijn immers niet de enige opties als het gaat om het oplossen van pensioenproblemen; langer doorwerken kan ook.

De uitdaging is om pensioenregelingen zodanig aan te passen dat er sprake is van een toekomstbestendige combinatie van ambitie, zekerheid en kosten. Voor behoud van het vertrouwen in het pensioenstelsel zijn vier zaken wezenlijk, te weten: realistische verwachtingen, scherpe toetsingseisen met betrekking tot wat wordt toegezegd, een deskundig en betrouwbaar beheer van de gelden, en transparantie.

Lees hier de volledige toespraak.