Minister Hirsch Ballin naar herzieningsconferentie van het Statuut van Rome in Kampala, Oeganda

Minister Hirsch Ballin van Justitie zal van 29 mei tot en met 1 juni namens Nederland deelnemen aan de herzieningsconferentie van het Statuut van Rome in Oeganda. Het Statuut van Rome vormt de basis voor het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof waar verdachten van internationale misdrijven kunnen worden berecht. Er zijn 111 landen aangesloten bij het Statuut.

Het misdrijf agressie is het belangrijkste onderwerp van de herzieningsconferentie. De Nederlandse inzet is dat alles in het werk moet worden gesteld om consensus te bereiken over de wijze waarop het Hof rechtsmacht krijgt over het misdrijf agressie. Het is daarbij van belang een resultaat te bereiken waar uiteindelijk ook niet-statenpartijen mee kunnen leven.

De herzieningsconferentie zal verder worden benut om de balans op te maken ruim acht jaar na de inwerkingtreding van het Statuut. Dit zal gebeuren aan de hand van vier belangrijke onderwerpen: 1) de verhouding tussen de rechtsmacht van staten en de rechtsmacht van het Strafhof op grond van het beginsel van ‘complementariteit’, 2) samenwerking tussen Staten en het Strafhof, 3) het effect van het Statuut van Rome op slachtoffers en getroffen gebieden en 4) vrede en gerechtigheid.