Nederland en India spreken over maatschappelijke problemen oplossen met ICT

Maatschappelijke problemen oplossen met ICT was woensdag 26 mei 2010 een van de gespreksonderwerpen tussen minister van der Hoeven en haar Indiase collega Sachin Pilot. Van der Hoeven sprak met de minister van ICT uit India tijdens WCIT 2010 in de RAI in Amsterdam.

Veel ICT werd afgelopen jaren uitbesteed aan Indiase bedrijven. Grote Nederlandse multinationals als banken en consultancyfirma’s profiteren hiervan door onder meer lagere kosten en meer flexibiliteit. Tegelijkertijd is ook een omgekeerde trend zichtbaar. Zo vestigden innovatieve Indiase bedrijven als Tata-consultancy zich in Nederland. “De groei in het verre Oosten en het aantrekken van innovatieve bedrijven uit die regio naar Nederland wordt steeds belangrijker voor onze innovatiekracht,” aldus minister Van der Hoeven.

De twee ministers spraken ook over mogelijke nauwere samenwerking op het terrein van energie en ICT.

WCIT

WCIT is het grootste ICT-congres ter wereld. Het wordt georganiseerd door door ICT-Office met steun van het ministerie van Economische Zaken, de gemeente Amsterdam, diverse ICT-bedrijven, de Europese Commissie en het Spaans voorzitterschap van de EU. In totaal komen ca. 2.800 vertegenwoordigers van ICT-bedrijven en overheden naar de RAI op 25, 26 en 27 mei. Thema is ‘hoe maatschappelijke problemen op te lossen met ICT’.

ICT-toegangspoort van Europa

Economische Zaken ondersteunt het WCIT om Nederland verder op de kaart zetten als ICT-toegangspoort van Europa. Amsterdam is al het grootste wereldwijde internetknooppunt en met een nummer één positie op het terrein van breedband en zeer hoogwaardige (wetenschappelijke) netwerken heeft Nederland ICT-bedrijven en onderzoekers veel te bieden. In 2009 wist de NFIA 25 buitenlandse ICT-bedrijven naar Nederland te halen. Zij leveren door hoogwaardige R&D en ICT een belangrijke bijdrage aan versterking van de Nederlandse innovatiepositie. Belangrijke regio voor de NFIA voor het aantrekken van nieuwe investeringsprojecten zijn groeimarkten als India en China.