Verhagen: Niet achter de dijken terugtrekken

Alleen als Nederland internationaal actief is, krijgt het zijn eigen zaken op orde. Zaken die voor Nederland van belang zijn, zoals welvaart, veiligheid, milieu, gezondheid en vrijheid, worden voor een groot deel buiten de grenzen bepaald. Dit zei minister Verhagen vandaag tijdens een lezing voor studenten aan de Radboud universiteit te Nijmegen.

De wereld verandert, stelde de minister, en nieuwe machten komen op. De toon wordt gezet door de grootmachten Amerika en China. Door de globalisering lijkt het alsof de nieuwe landen de winnaars zijn en het westen de verliezers. “Ons terugtrekken achter de dijken zal ons niet helpen. Integendeel, we moeten juist de boer op, partnerschappen aangaan, kansen grijpen, meedoen. Om de Nederlandse belangen veilig te stellen, moeten we over de dijken heen,” aldus Verhagen.

De internationale problemen vragen ook in Nederland om aanpassingen, zei Verhagen. Beleidsterreinen lopen door elkaar heen en vragen om een geïntegreerde benadering. Zo zijn ontwikkelingssamenwerking en veiligheidsbeleid geen gescheiden terreinen meer. “Toch beschouwen wij deze zaken vaak nog als deelterreinen en treden we in de wereld verkokerd op, vanuit deelbelangen. Daarmee doen we ons brede nationale belang tekort. Zo halen we niet het maximale effect uit onze inzet. Dat kan beter. Eén minister die invulling kan geven aan het buitenlands beleid inclusief ontwikkelingssamenwerking zou hier wat mij betreft uitkomst kunnen bieden.”