VWS neemt rapport commissie Hoekstra in ontvangst

Secretaris-generaal Van Maanen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het rapport van de commissie Hoekstra in ontvangst genomen. Het rapport schetst een reconstructie van het handelen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2003 met betrekking tot de disfunctionerende neuroloog in het Medisch Spectrum Twente.

De IGZ had het disfunctioneren van deze arts eerder moeten onderzoeken en eerder in actie moeten komen. Daarmee verdiept de commissie Hoekstra de conclusies uit de eerdere onderzoeken (o.a. commissie Lemstra en Legemaate) die in 2009 zijn uitgevoerd.

De commissie doet aanbevelingen over de interne organisatie van de inspectie, de verhouding tussen het ministerie en de inspectie en over de aanpak van individuele klachten en meldingen. De Inspectie is momenteel bezig om het omgaan met individuele klachten en anonieme meldingen te herzien. Verder neemt het ministerie van VWS de aanbevelingen mee in het proces van de herinrichting en modernisering van de IGZ. Alhoewel de IGZ inmiddels al proactiever is gaan opereren, is het wel van belang de afstemming tussen VWS en de Inspectie daarop verder aan te passen. Hierover zal het ministerie de Tweede Kamer later informeren.