WCIT stelt ‘Declaration of Amsterdam’ vast

Minister van der Hoeven heeft op donderdag 27 mei 2010 op de slotdag van het WICT-congres in de RAI in Amsterdam de ‘Declaration of Amsterdam’ in ontvangst genomen.

In de Declaration of Amsterdam staat dat de ICT-sector zich in gaat zetten om de economische groei te stimuleren. Ook moet ICT een rol spelen bij grote sociale uitdagingen zoals klimaatverandering, gezondheid en kwaliteit van leven. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden is het slimme gebruik van ICT een belangrijk instrument, stelt het WCIT.

CO2-uitstoot

Volgens minister van der Hoeven is het belangrijk om de Declaration of Amsterdam en zijn boodschap om te zetten in daden. Als interessant voorbeeld van een ICT-project dat een maatschappelijk probleem oplost noemt ze de Nederlandse overheid en de ICT-sector die gezamenlijk de CO2-uitstoot proberen te reduceren. ‘Er zijn meer van deze publiek-private partnerschappen nodig,’ vindt van der Hoeven.

Interessante projecten

Op de website van WCIT staat een forum waar deelnemers aan het congres hun bijdrage kunnen aanmelden. Volgens Henk Broeders van ICT-Office zijn er sinds de opening van de website 70 interessante projecten aangemeld. De resultaten van deze projecten vormen de input voor de volgende WCIT in 2012 in Montreal, Canada.

G20-landen

De Declaration of Amsterdam en de oproep om in actie te komen zijn een eerste stap om de Ministeriële verklaring van Granada en de Digitale Agenda van de Europese Commissie samen te brengen voor steun van de G20-landen op de vergadering in juni 2010 in Toronto, Canada. De verklaring wordt onder andere gesteund door ICT-Office, de gemeente Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken, het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie en de Europese Commissie.