“We zijn niet bang voor een kijkje in de keuken” (video)

De vierde aflevering van de videoserie ‘4 jaar Afghanistan’ gaat over de aanwezigheid van Nederlandse media in het gebied en het draagvlak voor de missie. In de afgelopen jaren zijn ongeveer 250 journalisten met Defensie naar Afghanistan gegaan.

In ‘Media en draagvlak’ vertellen majoor Eric Jonkers, destijds Press and Information Officer op Kamp Holland en Noël van Bemmel, defensieredacteur van De Volkskrant hun verhaal. “We zijn niet bang te laten zien dat ook wij fouten maken, we zijn niet bang om een kijkje in de keuken te geven”, vertelt Majoor Jonkers. “Journalisten komen op plekken waar zij anders niet komen en kunnen de verhalen horen van zowel de militairen als de mensen die zij tegenkomen. Ik denk dat de krijgsmacht en de media na 4 jaar missie een stuk volwassener met elkaar omgaan.”

Van Bemmel zegt zich als embedded journalist niet belemerd te hebben gevoeld. “Er is nu een veel realistischer beeld mogelijk omdat je met de troepen mee gaat. Vroeger was een persbijeenkomst een soort toneelstukje (…) alles glom en was in orde.”

De Nederlandse media bericht veelvuldig over de missie. Journalisten lopen met de militairen mee of gaan op eigen houtje het gebied in.

Aandacht en draagvlak

De journalistieke aandacht voor de missie schommelt, toch blijft een vaste groep journalisten de werkzaamheden en ontwikkelingen intensief volgen. Gedurende de afgelopen jaren werd het steeds gemakkelijker voor verslaggevers om de provincie Uruzgan zelfstandig te bezoeken. Wat een gevolg is van de toenemende veiligheid. Het draagvlak voor de missie onder de Nederlandse bevolking is ook aan verandering onderhevig. Vanaf augustus 2006 peilt Defensie doorlopend de steun en het draagvlak voor de krijgsmacht en de missie in Afghanistan onder de Nederlandse bevolking. In de laatste monitor stijgt het draagvlak voor de missie licht. De monitor is toegevoegd aan dit nieuwsbericht.

Terugblik

‘Media en Draagvlak’ hoort bij de videoreeks waarin Defensie tot augustus terugblikt op de afgelopen 4 jaar in Uruzgan en op de volledige Nederlandse inzet in Afghanistan. De video’s zijn te zien op de website van het ministerie en haar YouTube-kanaal. De videoserie vormt uiteindelijk een beeld van de ontwikkelingen en werkzaamheden in de Afghaanse provincie en daarbuiten.

Onze Helden

Naast de video’s van Defensie over ‘4 jaar Afghanistan’ brengt Telegraaf.nl de online videoserie ‘Dagboek van Onze helden’. Deze serie gaat over de laatste lichting militairen die in Uruzgan dient met Nederland als leidende natie. ‘Dagboek van Onze helden’ is elke maandag, woensdag en vrijdag te zien op Telegraaf.nl