Zandzakken voor Hongarije

Nederland geeft 100.000 zandzakken aan Hongarije om de rivierbeddingen in het door zware regenval geteisterde land te verzwaren. Het land heeft vanaf 15 mei te lijden onder slechte weersomstandigheden, die in ongeveer een derde van het land hebben gezorgd voor overstromingen en schade aan infrastructuur, landbouwgronden en gebouwen.

De ergste problemen in het noorden lijken nu voorbij en de weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn relatief gunstig. In het zuiden, de benedenloop van de rivieren, wordt nog wel gevreesd voor problemen nu het hoogwater zich die kant op beweegt. Dijken en rivierbeddingen worden verstevigd over een lengte van ongeveer 1500 kilometer en via radio en tv worden mensen in de uiterwaarden en dicht bij de rivieren opgeroepen om voorzorgsmaatregelen te nemen. Een van die adviezen is het niet hergebruiken van zandzakken omdat deze vervuild kunnen zijn. Er is relatief veel vervuild water in de rivieren terecht gekomen omdat reinigingsinstallaties de overvloedige waterval niet aankonden.

De voorraden van Hongarije zijn door de hulpoperatie enorm geslonken. In een internationaal hulpverzoek dat Hongarije, werd verzocht om extra zandzakken die nodig zijn om rivierbeddingen te verstevigen. Nederland geeft aan deze oproep gehoor. De zandzakken zijn vandaag in een brandweerauto geladen en komen morgenochtend in Hongarije aan. Naast Nederland hebben ook Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk hulp aangeboden.