800 mln Euro voor driehoek Hilversum, Amersfoort, Utrecht

Voor de snelwegen in de driehoek Hilversum, Amersfoort en Utrecht heeft het kabinet 800 mln Euro uit het FES vrijgemaakt. Hierdoor is de financiering rond voor de aanpak van 7 trajecten uit de Filetop 50. De A27, A1 en A28 tussen deze steden zijn cruciale wegen voor de verbinding van de economische centra van ons land met het achterland.

Dit megabesluit maakt het centrale knooppunt van ons land voor vele jaren weer bereikbaar. Het besluit past binnen de lijn van het kabinet om ook nu het demissionair is, vol door te pakken het nemen van belangrijke wegaanlegbesluiten. Minister Eurlings: “De files in ons land zijn niet demissionair! We houden de vaart erin. Ons land kan zich geen politiek getreuzel permitteren.”

De A1, A28 en A27 tussen Hilversum, Amersfoort en Utrecht zijn belangrijke economische doorvoerroutes van Nederland. Zeker een derde van het verkeer heeft geen bestemming op de route, maar reist verder. Vooral in de verbindingen tussen de mainports Schiphol en Rotterdam met het oosten van Nederland en Duitsland spelen deze wegen een belangrijke rol. Ook omdat de regio een bovengemiddelde groeiverwachting heeft, is de uitbreiding van deze driehoek een prioriteit.

Met het geld dat nu is vrijgemaakt, is de financiering van max 1.4 mld euro rond voor drie projecten. De overige 600 mln komt uit het Infrafonds. Langs de A1/A27 waren er aanvankelijk plannen om spitsstroken aan te leggen. Minister Eurlings vond dit niet voldoende omdat spitsstroken alleen open kunnen tijdens de spits. Daarom wordt de A27 verbreed van 2 keer 2 rijstroken naar 2 keer 3 rijstroken en wordt de A1 verbreed van 2 keer 2 rijstroken naar 2 keer 4 rijstroken. Ook knooppunt Hoevelaken wordt aangepakt. Kern van de verandering is het verminderen van de 'weefbewegingen' in het knooppunt en verbreding van alle wegen die naar het knooppunt leiden. De verbreding van de A27/A1 is voorzien tot 2015, waarna knooppunt Hoevelaken wordt aangepakt. Die is gereed rond 2020.

Ook het traject Utrecht – Amersfoort, de A28, wordt verbreed. Dit is een van de 30 Spoedaanpak projecten. Op het traject tussen Utrecht en Leusden Zuid wordt de weg verbreed naar 2x3 rijstroken. Op het traject Leusden Zuid – Hoevelaken wordt gewerkt aan spitsstroken in beide richtingen. De aanleg zal nog dit jaar beginnen.