Commissarissen kunnen bonussen terugvorderen of aanpassen

De raad van commissarissen van een naamloze vennootschap (NV) kan straks de waarde van een in het vooruitzicht gestelde bonus bijstellen of een uitgekeerde bonus namens de vennootschap terugvorderen. Daarnaast wordt de raad van commissarissen van beursvennootschappen verplicht te toetsen of bonussen die onvoorwaardelijk worden in geval van een openbaar bod moeten worden aangepast. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel.

De regeling raakt de bestuurders van alle NV's, waaronder de NV's die een bank of verzekeringsmaatschappij in stand houden. Daarnaast is de regeling uitgebreid tot de banken en verzekeringsmaatschappijen die gebruik maken van de rechtsvorm van de coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij en besloten vennootschap (BV). Het kabinet verwacht dat de maatregel de raad van commissarissen in staat stelt te verzekeren dat de beloning bijdraagt aan het (lange termijn) belang van de onderneming.

Buitensporige bonussen hebben bijgedragen aan een - achteraf gezien - onverantwoorde risicobereidheid binnen financiële instellingen, terwijl de overheid bedrijven in deze sector heeft moeten ondersteunen. Ook bij andere NV's kunnen bonussen zo hoog zijn dat de ontvangers zich niet langer laten leiden door het (lange termijn) belang van de onderneming. Het wetsvoorstel verduidelijkt de huidige wettelijke mogelijkheden en geeft raden van commissarissen meer houvast bij de uitoefening van hun bevoegdheden inzake de bezoldiging van bestuurders. De nieuwe regeling geldt ook voor bestaande contracten.

De raad van commissarissen kan de waarde van de bonus aanpassen als uitkering ervan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de koers van de aandelen waar de uitbetaling van de bonus van afhangt buitensporig is gestegen door omstandigheden die niet tevoren waren voorzien. Of als de economische situatie van de vennootschap of de markt ongunstig is terwijl daar onvoldoende rekening mee is gehouden bij het vaststellen van de doelen waarop de bonus is gebaseerd. Een terugvordering is mogelijk als de doelen waarop de bonus is gebaseerd in werkelijkheid niet zijn bereikt terwijl dit anders in de jaarstukken staat. De raad van commissarissen legt via het jaarverslag verantwoording af aan de algemene vergadering over het al dan niet gebruik maken van de bevoegdheden tot aanpassing of terugvordering.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.