Opbouwers Uruzgan krijgen herinneringsmedaille

Voor hun inzet voor de ISAF-missie in Uruzgan hebben vandaag 80 militairen en burgers de Herinneringsmedaille Vredesoperaties gekregen. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee reikte de medailles uit in De Meenthe in Steenwijk.

Militairen van 43 Herstelcompagnie en een aantal reservisten met specifieke kennis van het Operationeel Ondersteuningscommando Land droegen bij aan de wederopbouw en ontwikkeling van Uruzgan. Zij maakten daar eind 2009 begin 2010 deel uit het Provinciaal Reconstructie Team.

Vertrouwen

"Misschien is het grootste succes wel dat we in grote delen van Urzugan het vertrouwen van de bevolking hebben weten te winnen", zo zei generaal Bertholee in zijn toespraak. Als voorbeelden noemde hij de door enkele stamhoofden geschreven petitie, waarin zij de Nederlandse militairen opriepen te blijven en de toenemende informatie vanuit de bevolking over de locatie van bermbommen.

Thuisfront

Met de Herinneringsmedaille spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van de militairen. De ceremonie, die werd opgeluisterd met militaire muziek, vond plaats in het bijzijn van familie en andere dierbaren. Ook voor hen was er waardering en erkenning. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvingen zij een verzilverd roosje. Voor de kinderen was er het speciale kindermedaillon.