Tweede lichting talentvolle academici voor de klas

Na het succes van de eerste lichting academici start in september weer nieuw cohort van de pilot 'Eerst de Klas'. Dat maakte staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vrijdag 28 mei in Amsterdam bekend. In deze pilot geven talentvolle academici gedurende twee jaar drie dagen per week les op middelbare scholen. Daarnaast halen zij hun eerstegraads onderwijsbevoegdheid en nemen ze één dag deel aan een leiderschapsprogramma in het bedrijfsleven.

Groepsfoto van de nieuwe kandidaten met de staatssecretaris.

Eerst de klas is een pilot waarin talentvolle academici twee jaar lang drie dagen per week lesgeven op middelbare scholen. Het experiment is gestoeld op Amerikaans voorbeeld.

Eerst de Klas is één van de maatregelen die staatssecretaris Van Bijsterveldt neemt om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te verhogen en de instroom van academici in het onderwijs te vergroten. Eerst de Klas is de Nederlandse variant van succesvolle buitenlandse voorbeelden zoals het Engelse Teach First en het Amerikaanse Teach for America.

Bedrijfspitches

De staatssecretaris kondigde de tweede tranche van de pilot aan tijdens een bijeenkomst bij ABN Amro waarbij de huidige deelnemers een aantal bedrijfspitches presenteerden aan de deelnemende bedrijven van dit project. De deelnemers van Eerst de Klas volgden het afgelopen half jaar een leiderschapsprogramma dat wordt vormgegeven door de deelnemende bedrijven: Philips, Shell, KPN, ABN Amro, NS, Ahold, AkzoNobel, DSM, LTP en De Baak.

Van Bijsterveldt is trots dat er weer een tweede groep klaar staat. “Ik ben er van overtuigd dat Eerst de Klas in de toekomst veel gaat opleveren. Betere leiders voor het bedrijfsleven. En meer en betere leraren, om de kwaliteit van het onderwijs naar een nog hoger plan te tillen, “ aldus de staatssecretaris.

Tweede tranche

Het is de bedoeling dat in de tweede tranche de deelnemers ook meer op achterstandsscholen gaan lesgeven, dat zijn scholen in aandachtswijken. Daarnaast zijn voor het vervolg van de pilot inmiddels alle universitaire lerarenopleidingen aangesloten en hebben zich weer nieuwe bedrijven aangemeld.

In de maand april zijn tijdens de selectiedagen 26 enthousiaste kandidaten geselecteerd. In augustus gaan de nieuwe deelnemers aan de slag voor de klas. De komende tijd gaan de kandidaten hard op zoek naar het vinden van een school.