Lof voor winnaar Four Freedoms Award

Minister Verhagen heeft de award-winnaar Gareth Evans alle lof toegezwaaid tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg. “Uw buitengewone verdienste voor de idealen van democratie en voor de Verenigde Naties is door velen opgemerkt en gewaardeerd en heeft geleid tot deze prijs,” zei minister Verhagen.

Evans heeft als voorzitter van de internationale commissie inzake interventie en souvereiniteit voor een doorbraak gezorgd op het moeilijke terrein van internationaal ingrijpen om genocide te voorkomen. De vraag is wanneer die internationale gemeenschap mag interveniëren in onafhankelijke landen. Naar aanleiding van de drama’s in Cambodja, Rwanda en Screbrenica heeft de commissie het principe gelanceerd dat landen zelf de verantwoordelijkheid hebben om hun burgers te beschermen. Als die landen daarin te kort schieten, is het de plicht van de internationale gemeenschap om in te grijpen.

“Nederland heeft dit concept vanaf het begin van harte ondersteund door met u samen te werken om het principe in de praktijk te brengen,” aldus Verhagen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het principe in 2005 overgenomen.

Evans is daarna voorzitter van de internationale crisis groep in Brussel geworden om zich vervolgens te werpen op nucleaire non-proliferatie. Hij is nu mede-voorzitter van de internationale non-proliferatie en ontwapenings commissie. Verhagen: “Ook Nederland steunt het streven naar een kernwapenvrije wereld en wij zullen onze uiterste best doen om dat te bereiken, mede door steun te geven aan uw belangrijke taak.”