Memorial Day Margraten groots ondanks kou en regen

Minister Eimert van Middelkoop vertelde vanmiddag tijdens Memorial Day op Amerikaanse begraafplaats in Margraten over die willekeurige middag in maart 1944 toen Fred Farris zijn zaak in St.Joseph in Missouri sloot. Hij meldde zich vervolgens bij het hoofdpostkantoor vrijwillig als infanterist. Om te vechten voor zijn land, zo vertelde zijn moeder later.

“Soldaat Farris vocht zich met het werkpaard van het westelijke front, de ‘Old Hickory Division’ via Frankrijk, België en Nederland een weg naar Duitsland. Zijn peloton liep echter in een hinderlaag en Faris sneuvelde op 22 oktober 1944. Hij ligt begraven in Margraten.”

Krans

Voor de vrijheid van Nederland, die inmiddels ruim 65 jaar telt, hebben niet alleen Farris, maar vele duizenden Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog hun leven gegeven. Ruim 8300 van hen liggen begraven op de Amerikaans militaire begraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten en op de ‘Wall of the Missing’ staan nog eens 1722 namen gebeiteld van hun collega’s die sinds die tijd vermist zijn. De Nederlanders zijn de Amerikanen veel dank verschuldigd en herdenken daarom elk jaar weer de vele gevallenen. Dit jaar legde Hare Majesteit Koningin Beatrix een krans. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm deden hetzelfde namens het Ministerie van Defensie en de Nederlandse strijdkrachten. Daarna volgden nog ruim tachtig kransen, allemaal even prachtig, gelegd op de begraafplaats die Nederland in 1945 de Verenigde Staten in eeuwigdurende bruikleen gaf. Dit uit eerbied en dankbaarheid voor de enorme offers die de Amerikanen brachten voor de vrijheid.

Goed vertegenwoordigd

Inmiddels 65 jaar na de bevrijding waren er wederom vele duizenden genodigden en belangstellenden, onder wie meer dan veertig families, nabestaanden in Amerika, naar Margraten gekomen. Met onder anderen commandant Zeestrijdkrachten vice admiraal Matthieu Borsboom, zijn collega’s van de Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, en van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Dick van Putten, evenals de nieuwe plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Mart de Kruif, was de Nederlandse krijgsmacht goed vertegenwoordigd. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, mevrouw Fay Hartog Levin sprak niet alleen over de tragedies van toen, maar haalde ook de huidige missie in Afghanistan aan waar Amerikanen en Nederlanders opnieuw zij aan zij vechten.

Het eind van de plechtigheid keek menigeen vol verwachting de grauwgrijze hemel af. Maar de missing man formatie die door 5 F-16’s van Vliegbasis Volkel boven de begraafplaats gevlogen zou worden, kon door het slechte weer niet doorgaan. In plaats daarvan daalde een kletterende bui op het publiek neer.