Toespraak bij Klimaatstraatfeest 2010

Korte toespraak minister Huizinga bij Klimaatstraatfeest in Bolsward [Fr.] op zaterdag 29 mei 2010.

Ik vind het ontzettend leuk om in Boalsert in de provincie waar ik woon zo’n warm welkom te krijgen. Want dames en heren, de Mr. D.J. Cuipersstraat in Bolsward behoort tot de 500 beste Klimaatstraten van NL en is de nummer 1 klimaatstraat van Fryslân! En daar mogen de bewoners best trots op zijn. En zeker bewoonster Corina van der Schaaf die met haar enthousiasme de buurt heeft meegekregen. Mag ik een applaus voor de bewoners en Corina van de beste klimaatstraat van Fryslân?

Waarom zijn klimaatstraatfeesten nou zo belangrijk?

De aarde heeft koorts. De natuur is van slag, dieren en planten verdwijnen, onze grondstoffen raken uitgeput, bossen verdwijnen, schoon drinkwater wordt schaars… Om onze planeet weer gezond te maken zullen we allemaal een steentje moeten bijdragen. We zullen het samen moeten doen; bestuurders, bedrijven en bewoners van Nederland. Door het organiseren van honderden klimaatstraatfeesten verspreid over heel Nederland ontstaat een groene golf van initiatieven en ideeën over ons land. En vergroten we meteen het bewustzijn van mensen dat we samen de handen uit de mouwen moeten steken voor een beter klimaat.

Niet alleen de regering, niet alleen bedrijven, maar we zullen met z’n allen de verantwoordelijkheid moeten nemen om de aarde beter en schoner achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen!

Maar gelukkig kennen we ook het juiste medicijn om de aarde weer gezond te maken: meer energie besparen, meer duurzame energie opwekken zoals wind- en zonne-energie, of het toepassen en ontwikkelen van groene innovaties zoals restwarmte van kassen, dier- en milieuvriendelijke landbouw, elektrische auto’s, getijde-energie, zonneboilers en ga zo maar door…

Het groene denken en doen is volop in beweging. We staan pas aan het begin, maar de ontwikkeling van nieuwe slimme groene technologie heeft de wind in de zeilen. De groene revolutie is onomkeerbaar. Gelukkig maar want we moeten echt overstag en de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

In steden, dorpen, wijken, straten en woningen is vaak met simpele ideeën nog veel klimaatwinst te boeken; denk aan zuinig wassen, meer fietsen, spaarlampen of led-verlichting indraaien, het isoleren van woningen, de thermostaat een graadje lager en nog veel meer… Daarom juich ik ook het initiatief ‘Warm Welkom in Bolsward’ toe. Een project van de gemeente samen met Woningcoöperatie Elkien om bewoners te helpen het energieverbruik in hun woning terug te dringen. Echt heel goed want met energiebesparing is nog heel veel winst te boeken: winst voor het klimaat en uw portemonnee door een lagere energierekening!

Beste mensen,

Een beter klimaat, het kan en het moet… en in de Meester D.J. Cuipersstraat doen ze het ook! U heeft allerlei creatieve klimaatvriendelijke acties genomen; van gezamenlijke buurtacties, een energiecafé met vuurkorf, energiezuinige maatregelen met de Energiebox en veel meer. Ik feliciteer nogmaals alle deelnemende bewoners van deze straat: u heeft tezamen met 499 andere klimaatstraten meer dan recht op een feestje! Want klimaatstraatfeesten zijn niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ze zijn ook gewoon leuk!

Dus, beste mensen, zoals westerlingen het zeggen die net doen of ze Fries kunnen spreken: it giet oan!