Voorjaarsnota 2010

De uitvoering van de begroting 2010 wordt gekenmerkt door budgettaire krapte en tegenvallers aan de inkomsten- en uitgavenkant. In deze Voorjaarsnota wordt een sluitend kader voor 2010 gepresenteerd.

In de Voorjaarsnota zijn de bijstellingen van de begroting ten opzichte van de Miljoenennota 2010 te vinden. Deze zijn gebaseerd op nieuwe macro-economische ramingen uit het Centraal Economisch Plan van het CPB en informatie over de uitvoering van de begroting. 

Het EMU-saldo voor 2010 komt uit op een tekort van 6,6% bbp. Dit is een verslechtering van 0,3% ten opzichte van de miljoenennota. Deze verslechtering wordt voornamelijk veroorzaakt door tegenvallende inkomsten, tegenvallende gasbaten en een eenmalige saldoverslechtering als gevolg van de kapitaalverstrekking aan Fortis Bank Nederland / ABN Amro. Het gaat hierbij om de uitbetaling van het laatste deel van de kapitaalverstrekking aan Fortis Bank Nederland/ ABN AMRO die in 2009 is toegezegd.

Ook het Nederlandse aandeel in het leningenpakket voor Griekenland en het Europese stabiliteitsmechanisme zijn in deze Voorjaarsnota verwerkt. Voor wat betreft Griekenland komt dit in 2010 neer op een lening van 1,8 miljard euro. In totaal gaat het om maximaal 4,704 miljard euro aan leningen over de periode 2010-2013. Nederland staat garant voor maximaal 26 miljard euro aan verplichtingen van het Europees stabiliteitsmechanisme. Tot slot zijn via de Europese begroting ook leningen garant gesteld. Het Nederlandse aandeel hierin is 3 miljard euro.