Commando-overdracht Air Task Force

Het dertiende detachement van de Air Task Force (ATF) heeft gisteren de werkzaamheden overgedragen aan het volgende detachement. De ATF is het Nederlandse luchtmachtdetachement van de International Security Assistance Force (ISAF) op Kandahar Airfield. Met de overhandiging van de detachementsvlag droeg kolonel Jos Leenders symbolisch het bevel over aan kolonel Wido van de Mast.

De afgelopen 4 maanden heeft het detachement een belangrijke bijdrage geleverd aan de ISAF-missie in Afghanistan. F-16-jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters leverden zeer regelmatig luchtsteun aan grondtroepen.

5 Cougar-transporthelikopters vervoerden personeel en middelen van en naar de verschillende ISAF-bases. In mei namen 3 Chinook-transporthelikopters deze taak over.

Samenwerking

Kolonel Leenders sprak waardering uit voor zijn personeel dat hun taak op professionele wijze heeft vervuld. "Er is keihard gewerkt en we hebben onze taak - de ondersteuning van onze grondtroepen, zowel de Nederlanders in Uruzgan als onze andere ISAF collega's in andere delen van Afghanistan - succesvol uitgevoerd."

Redeployment TFU

Nadat het commando was overgedragen sprak kolonel Van de Mast zijn dank en complimenten uit naar ATF-13 en keek alvast vooruit: “Naast onze opgedragen missie zal een deel van onze tijd en ruimte worden gebruikt door de redeployment van de Task Force Uruzgan. Wij zullen er als ATF-14 alles aan doen deze redeployment waar mogelijk te ondersteunen. Daarbij zullen wij in ons werk blijvend de samenwerking opzoeken met de overige Nederlandse eenheden op Kandahar Airfield.”