Gouden Mier voor Energieneutrale Ramspolbrug

De Gouden Mier is een jaarlijkse prijs voor aansprekende, vernieuwende initiatieven in de bedrijfsvoering bij het Rijk en staat dit jaar geheel in het teken duurzaamheid.

De jury vindt het project Energieneutrale Ramspolbrug van alle inzendingen het beste voorbeeld van integrale en bovendien duurzame bedrijfsvoering. Doorslaggevend in de keuze voor dit project was de goede verbinding die hier is gelegd tussen bedrijfsvoering en beleid van RWS. Over de Gouden Mier-winnaar wordt een voorlichtingsfilm gemaakt. Deze zal eind september beschikbaar zijn.

RWS won met hetzelfde project eveneens de publieksprijs van De Gouden Mier 2010. Met 807 stemmen van de in totaal 1987 uitgebrachte stemmen was deze inzending van de vijf genomineerden de onbetwiste winnaar bij het publiek. Als winnaar van de publieksprijs ontvangt het project een waardebon die mag worden besteed aan een duurzaam project.

Project Energieneutrale brug

RWS werkt aan de aanleg van een nieuw stuk snelweg in de N50 tussen Emmeloord en Kampen. Als onderdeel van de weg wordt een nieuwe beweegbare brug aangelegd over het Ramsdiep. Voor deze brug is een energieneutraal ontwerp gemaakt: de hoeveelheid opgewekte energie is gelijk aan het verbruik. De brug wordt 90% zuiniger dan een traditionele brug en alle benodigde energie wordt opgewekt met zonnecellen. Teveel aan energie wordt teruggeleverd aan het net. De energieneutrale brug zal naar verwachting in 2012 worden opgeleverd.

De jury van De Gouden Mier bestond dit jaar uit:

  • Erik de Bruine, Rabobank Nederland
  • Siep Eilander, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voorzitter
  • Pim van der Locht, gemeente Wassenaar
  • Henk Schuurman, waterschap Groot-Salland
  • André Veneman, Akzo Nobel
  • Flip Verwaaijen, TNT Real Estate

Meer informatie over De Gouden Mier en een filmpje over het winnende project kunt u vinden op: www.degoudenmier.nl