Kustversterking Deltaplein Kijkduin gereed

Op dinsdag 1 juni 2010 heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat de versterking van de kust bij het Deltaplein in Kijkduin opgeleverd. Het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat hebben hier de duinen verbreed en een 200 meter breed strand aangelegd. Het karakter van de bekende badplaats in Den Haag is behouden. Hiermee is een deel van de Randstad voor de komende vijftig jaar beter beschermd tegen een overstroming vanuit zee.

Minister Eurlings: “Bescherming tegen overstroming is van levensbelang voor Nederland. Niet alleen voor onze fysieke veiligheid, ook voor de economische veiligheid. Zwakke plekken, de Zwakke Schakels, in duinen en dijken pakken we dus aan. Met deze aanpak maken we de Nederlandse kust zowel veiliger als mooier. En dat doen we gezamenlijk, met alle relevante partijen in Nederland. De verbreding van de duinen bij Kijkduin is hier een mooi voorbeeld van!”

Kijkduin is onderdeel van de ‘zwakke schakel Delflandse Kust’. Eind 2008 startten Delfland en Rijkswaterstaat met het versterken van de 15 kilometer kust tussen Hoek van Holland en de haven van Scheveningen. Deze kust wordt voor de komende vijftig jaar veilig gemaakt door de duinen en het strand zeewaarts te verbreden. Met deze wijze van kustversterking ontstaat langs de Delflandse Kust eveneens meer ruimte voor natuur en recreatie.

Hoogheemraad en loco-dijkgraaf van Delfland, Adri Bom-Lemstra is positief over de samenwerking met Rijkswaterstaat: “Nederland beschermen tegen overstromingen is één van de belangrijkste taken van de waterschappen. Delfland heeft samen met Rijkswaterstaat inmiddels het grootste deel van de zwakke schakel Delflandse kust versterkt. De komende tijd werken we nog aan de laatste delen in Monster en het zuiderstrand van Den Haag. Uiterlijk eind 2011 zijn de werkzaamheden gereed en is dit deel van de kust veilig voor de toekomst.”

Zwakke schakels

De kust tussen Hoek van Holland en de haven van Scheveningen is één van de zwakke schakels in de Nederlandse kust. Dit zijn delen van de kust die versterkt moeten worden om ervoor te zorgen dat Nederland de komende vijftig jaar voldoende beschermd blijft tegen een overstroming uit zee. De zwakke schakels zijn onderdeel van het ‘Hoogwaterbeschermings-programma’, een programma om de Nederlandse waterkeringen te versterken. Bijzonder aan de zwakke schakels is de dubbeldoelstelling, namelijk verbetering van de bescherming tegen de zee én van de ruimtelijke kwaliteit.

Natuurcompensatie voor Maasvlakte 2

Het versterken van de zwakke schakel is bij de Delflandse kust gecombineerd met natuurcompensatie voor Maasvlakte 2. De toename van scheepvaartverkeer naar Maasvlakte 2 kan nadelige effecten kan hebben voor met name de duinen op Voorne. Tussen Hoek van Holland en ’s-Gravenzande is daarom een nieuw duingebied aangelegd.

Een video van de oplevering van de versterkte en verbrede kust kunt u hier bekijken.