Marine gereed voor orkaannoodhulp

Het orkaannoodhulpdetachement van de 32ste marinierscompagnie op Aruba is gereed voor noodhulpverlening tijdens het, vanaf vandaag officieel weer begonnen, orkaanseizoen. Hulpverlening voor, tijdens en na een orkaanpassage is één van de hoofdtaken van Defensie in het Caraïbisch Gebied.

In het orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot 1 december, houden de medewerkers van Afdeling Operaties van de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied (CZMCARIB) op Curaçao het weer nauwlettend in de gaten en elke depressie en storm wordt op de voet gevolgd. Dit jaar voorspellen diverse experts een zwaar orkaanseizoen. Ter voorbereiding hierop zijn er diverse verkenningen uitgevoerd op de Bovenwindse eilanden en zijn de noodverbindingen getest.

Verbindingen

Bij een dreigende orkaanpassage kan de Gouverneur van de Nederlandse Antillen een verzoek voor militaire bijstand indienen. Na inzet van het orkaannoodhulpdetachement ligt de prioriteit bij het opzetten van een communicatienetwerk. Zonder communicatie, uit ervaring blijkt dat telefoonlijnen en het GSM-netwerk uitvallen, kan geen hulp worden aangevraagd of worden gecoördineerd. Als de verbindingen zijn zekergesteld, worden de mariniers ingezet voor het verlenen van medische assistentie, het ruimen van puin en voor het bewaren van openbare orde en veiligheid. Als het nodig is zal het noodhulpdetachement worden aangevuld met Hr. Ms. Pelikaan en het stationsschip in het Caraïbisch gebied.

Inzet

Het marineschip Hr. Ms. Van Amstel verleende in 2005 hulp na de verwoestende orkaan Katrina. Hr. Ms. Van Nes en Hr. Ms. Pelikaan boden in 2007 humanitaire noodhulp aan de bevolking van het door orkaan Felix zwaar getroffen Nicaragua. De laatste militaire bijstand in het Caraïbisch Gebied werd in 2008 verleend op Sint Maarten voor en na de passage van orkaan Omar.