Minister Hirsch Ballin wil versterking cassatierechtspraak

Minister Hirsch Ballin heeft een conceptwetsvoorstel versterking cassatierechtspraak openbaar gemaakt. Daarin wordt onder meer voorgesteld om kwaliteitseisen in te voeren voor advocaten die bij de Hoge Raad procederen in bepaalde zaken.

Doel van het wetsvoorstel is om ervoor te zorgen dat de Hoge Raad zich beter kan concentreren op zijn kerntaken als hoogste nationale rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken.

Het aantal zaken dat bij de Hoge Raad ter cassatie wordt voorgelegd, groeit. De kwaliteit van cassatieberoepen blijft soms achter. Ook is er sprake van beroepen die zich niet lenen voor een beoordeling in cassatie of die niet voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Daardoor staat de uitvoering van de kerntaken van de Hoge Raad onder druk.

Er wordt daarom voorgesteld om kwaliteitseisen te stellen aan advocaten die als procesvertegenwoordiger optreden bij de Hoge Raad. Dit moet ertoe leiden dat aan de Hoge Raad alleen kwalitatief goed voorbereide zaken worden voorgelegd. Kansloze zaken worden er door de advocatuur zelf uitgezeefd. Aan de Nederlandse orde van advocaten wordt in de Advocatenwet opdracht gegeven om regels te maken over onder meer de eisen van vakbekwaamheid aan advocaten die willen procederen bij de Hoge Raad. Deze eisen zullen gelden voor alle in Nederland ingeschreven advocaten, ongeacht de plaats waar zij kantoor houden. Met dit wetsvoorstel vervalt het systeem dat in civiele zaken uitsluitend advocaten in het arrondissement Den Haag mogen procederen bij de Hoge Raad.

Ten tweede wordt voor de Hoge Raad de mogelijkheid geïntroduceerd om een cassatieberoep sneller aan het begin van de procedure af te doen en zich te beperken tot het oordeel dat een zaak niet tot cassatie kan leiden en niet noodzaakt tot het beantwoorden van vragen in het belang van de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling.

Alle zaken, waarin al bij het begin van de procedure kan worden vastgesteld dat het cassatieberoep geen kans van slagen heeft, of van een te gering belang is om een nieuwe behandeling in cassatie te rechtvaardigen, kunnen door de Hoge Raad zo spoedig mogelijk na binnenkomst worden afgedaan.

Het voorgestelde selectiemechanisme bij de Hoge Raad brengt met zich mee dat partijen, in zaken waarin de Hoge Raad een niet-ontvankelijkheid uitspreekt, veel sneller dan nu en tegen veel lagere kosten een einduitspraak in hun geschil hebben. Ook kan een partij zijn wederpartij in een cassatie-technisch kansloze zaak niet langer op hoge kosten jagen door tegen beter weten in te blijven procederen.

Het voorontwerp is beschikbaar via de website internetconsultatie.nl. Van 1 juni tot 1 juli 2010 kan commentaar worden gegeven op het conceptwetsvoorstel.