Nederlanders van Gaza-konvooi in Israëlische gevangenis bezocht

De 2 Nederlandse opvarenden op het Gaza-konvooi die door Israël in hechtenis waren genomen, zijn vandaag door personeel de Nederlandse ambassade bezocht. Minister Verhagen wil dat de 2, net als alle anderen die nog in Israël worden vastgehouden, onmiddellijk worden vrijgelaten.

De 2 Nederlanders verkeren beide in goede gezondheid en maken het naar omstandigheden redelijk. De vrouw heeft blauwe plekken opgelopen door een rubberen kogel nadat het schip waarop zij zich bevond werd geënterd door Israëlische militairen. De man heeft geen lichamelijk letsel. In de gevangenis worden de 2 goed behandeld.

Bij aankomst in Israël hebben beiden geweigerd een in het Hebreeuws opgestelde verklaring te tekenen, omdat zij die taal niet machtig waren. Met deze verklaring gaat de ondertekenaar akkoord met uitzetting uit Israël.

Zonder deze verklaring zal een Israëlische rechter een uitspraak moeten doen over onvrijwillige uitzetting. Die procedure kan enkele dagen duren.

De ambassade heeft beiden laten weten consulaire bijstand te blijven verlenen gedurende de verdere procedure. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt contact met de familieleden in Nederland en blijft zich inzetten voor hun vrijlating.