Oplevering kustversterking Kijkduin

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

We staan hier op één van de mooiste plaatsen om te genieten van de zon, de zee en de wind. Dat vinden we nu, maar dat is altijd zo geweest:
· In de 18e eeuw, toen deze plaats bekend was onder de naam ‘Smalduin’. Het was namelijk de smalste plaats in dit duingebied.
· En in de 19e eeuw, toen de badplaats Kijkduin ontstond.

In de loop van de vorige eeuw kreeg deze plek alles wat een topbadplaats nodig heeft: een boulevard, hotels, restaurants, winkels en strandpaviljoens. Ondanks de bedrijvigheid, zorgen de duinen, het strand en de zee nog steeds voor een oase van ruimte en rust.

Prachtig allemaal. Toch had deze plaats tot vorig jaar een achilleshiel. De smalle duinen voldeden niet aan de veiligheidseisen van de toekomst. Er was een noodzaak om de kust flink te versterken.

Daarom is de Delflandse kust – en met name Kijkduin - aangewezen als één van de acht prioritaire zwakke schakels aan de Nederlandse kust. We bouwen een extra duinenrij aan de zeezijde van de bestaande duinen. Vandaag vieren we dat het grootste deel van het werk erop zit: Kijkduin is klaar voor de toekomst.

We pakken alle zwakke schakels aan, zodat de hele ketting sterker wordt:
· In Noordwijk is een dijk in een duin gebouwd.
· De zeedijk het Flaauwe werk op Goeree Overflakkee is versterkt.
· In Scheveningen bouwen we een dijk in de boulevard. Het strand wordt er verhoogd en verbreed, en de boulevard krijgt een prachtig nieuw aangezicht.
· In West Zeeuws-Vlaanderen krijgen duinen en natte natuur volop ruimte met het plan Waterdunen.

Met de aanpak van zwakke schakels maken we de Nederlandse kust zowel veiliger als mooier. Zo’n integrale benadering lijkt misschien voor-de-hand-liggend, maar het is relatief nieuw. Want zoiets lukt alleen maar wanneer de juiste bestuurslagen, de juiste budgetten en de juiste mensen elkaar weten te vinden.

Dat dit hier in Kijkduin gelukt is, danken wij aan de bestuurders die dit project mogelijk hebben gemaakt.

· Bestuurders zoals Adri Bom-Lemstra van het Hoogheemraadschap. Mevrouw Bom, Kijkduin is klaar voor het zomerseizoen. Dat is voor een groot deel te danken aan uw bezielende leiding van dit project. U zorgt dat het Hoogheemraadschap steeds samen optrok met de provincie, de gemeente Den Haag en met RWS.

· Een andere belangrijke schakel was gedeputeerde Lenie Dwarshuis. Uw betrokkenheid helpt ons om dit project snel en voortvarend te laten verlopen. De planstudie is snel gedaan en daardoor kon de realisatie vlot beginnen. U maakt snel voortgang, maar u kijkt ook verder. U experimenteert samen met mijn ministerie met de zandmotor. Wie weet opent dit experiment de deur naar een toekomst waarin wij heel anders omgaan met kustversterking.

· Wethouder Dekker, u bent koud begonnen aan uw nieuwe portefeuille en meteen wordt er zo’n prachtig project opgeleverd. Ik heb er alle vertrouwen in dat de ruimtelijke kwaliteit van de kust bij u in goede handen is.

· U zult hierbij nauw samenwerken met de nieuwe HID van RWS Zuid-Holland, Ineke van der Hee. Ineke, jij realiseert je als geen ander hoe belangrijk de versterking van de Delflandse kust is. Daarom bezocht je het project direct na je aantreden als HID.

We dragen het succes van deze integrale aanpak verder binnen het Deltaprogramma – het programma waarmee we Nederland voor de komende honderd jaar veilig maken. Want we moeten méér doen dan onze kustlijn versterken. We nemen héél Nederland onder de loep.

Het Deltaprogramma geeft antwoord op grote uitdagingen waarmee Nederland te maken krijgt:
· De stijging van de zeespiegel.
· De toename van het aantal hevige regenbuien.
· De toename van het aantal mensen dat in laaggelegen gebieden woont en werkt.
· De toename van de bebouwing, waardoor water minder ruimte heeft.

Waterveiligheid is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Gelukkig hebben we in Nederland veel kennis en deskundigheid op dit gebied. We zetten het water al eeuwenlang naar onze hand. De kennis en kunde zit bij overheden en kennisinstellingen, maar zeker ook bij het bedrijfsleven.

Kijk maar naar de baggeraars Van Oord en Boskalis, die de kust hier bij Kijkduin hebben versterkt. Zij zijn bij uitstek ervaren als het gaat om kustuitbreiding:
· Boskalis en Van Oord werken ook aan de Tweede Maasvlakte.
· Van Oord heeft bijvoorbeeld in Dubai een palmeiland en een eilandengroep in de vorm van de wereldkaart aangelegd.

Ze hebben zeven dagen in de week, 24 uur per dag gewerkt om Kijkduin op tijd klaar te maken voor het recreatieseizoen. Voor de versterking van de Delflandse kust halen zij 13 miljoen kuub zand van de Noordzeebodem. Daarmee kan je maarliefst 5.200 olympische zwembaden vullen!

Het zand heeft een nieuwe bestemming gevonden als duin, op het strand en als versterking vlak voor de kust op de zeebodem. Daarmee zijn we veiliger. En daardoor is het in Kijkduin nog beter toeven:
· Brede duinen en het strand beschermen ons beter tegen de golven van de zee.
· De kust biedt méér ruimte aan degenen die van deze badplaats willen genieten. Het plein waar we nu staan is uitgebreid. Het strand is verbreed en het is toegankelijk via twee nieuwe paden.

Iedereen kan zien dat de naam ‘Smalduin’ definitief niet meer van toepassing is. De naam ‘Kijkduin’ des te meer. Want je kunt nog steeds vanaf de boulevard - over de duinen - rechtstreeks naar de zee kijken.

Ik feliciteer u allen hartelijk met het nieuwe Kijkduin. Dat deze prachtplaats aan zee veel strandgangers mag blijven trekken!