Van der Hoeven: ‘Zweden lichtend voorbeeld kernenergie’

Het nieuwe kabinet mag de kop niet in het zand steken en doen alsof kernenergie geen issue is. Dat zei minister Van der Hoeven (EZ) dinsdag 1 juni 2010 na een bezoek aan een Zweedse kerncentrale en opslagplaats voor radioactief afval.

“Uit recent Nederlands burgeronderzoek blijkt dat bevolking het onderwerp kernenergie buitengewoon weerbarstig vindt. Dat begrijp ik, want het is een complexe materie. Tegelijkertijd geeft de bevolking aan het debat over kernenergie en de bredere energiemix te willen voeren. Daar moet mijns inziens gehoor aan worden gegeven,’ aldus de minister.

Uitdagingen

Van der Hoeven bezocht Zweden om te kijken hoe het land omgaat met kernenergie. “Momenteel produceert en importeert Nederland kernenergie. Daarbij komt dat we leven in een tijd met economische uitdagingen en met uitdagingen op milieugebied. Nederland kan een voorbeeld nemen aan Zweden”

Medische radio-isotopen

De Nederlandse kennisinfrastructuur op nucleair gebied is nu nog goed ontwikkeld. Almelo is sterk in verrijkingstechnologie. In Petten vindt de productie van medische radio-isotopen plaats. De Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) is verantwoordelijk voor het inzamelen, verwerken en opslaan van in Nederland geproduceerd afval. “ Laten we zorgen dat Nederland niet achterop raakt,” aldus Van der Hoeven.

Radioactief afval

Het werkbezoek van de minister aan Forsmark in Zweden was gefocust op de recente ontwikkelingen op het gebied van kernenergie. Zweden begon begin jaren ’70 van de vorige eeuw met nieuwe kerncentrales. Een besluit uit 1980 om kerncentrales uit te faseren, is door de huidige Zweedse regering teruggedraaid. Zweden is samen met de VS en Finland het verst gevorderd waar het gaat om opberging van radioactief afval. Van der Hoeven kreeg dinsdag een rondleiding door de kerncentrale in Forsmark. Tijdens een rondetafelbijeenkomst werden de plannen belicht om in Forsmark een definitieve opslag voor gebruikte splijtstoffen te realiseren en werd verteld over de kentering van de publieke opinie in Zweden.

Lokale economie

Bijzonder noemde de minister dat kandidaat-gemeenten in Zweden positief staan tegenover de komst van opslag voor gebruikte splijtstoffen. De investeringen zorgen voor een aanzienlijke stimulering van de lokale economie: een opslag vergt hoge investeringen, en creëert veel nieuwe arbeidsplaatsen. “Waar het gaat om het stellen van de juiste prioriteiten in deze tijd van economische teruggang kunnen we van de aanpak in Zweden nog wel wat leren”, aldus de minister.