Van Middelkoop: ‘SWK moet net zo’n bekende klank krijgen als GIW’

Het nieuwe garantiecertificaat voor nieuwbouwwoningen van de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen, SWK, moet snel net zo’n bekende klank krijgen als dat van het Garantie Instituut Woningbouw, GIW. Die wens sprak minister Van Middelkoop (WWI) uit bij de lancering van het SWK-certificaat.

Zo’n 35 jaar lang kregen circa driekwart van alle kopers van nieuwbouwwoningen een GIW-certificaat. Dit certificaat beschermde hen tegen de risico’s die zijn verbonden aan de aanschaf van een nieuwe woning. Bij eventuele bouwkundige problemen of faillissement van de aannemer, konden kopers altijd terugvallen op de garantieregeling die het GIW-certificaat feitelijk was.

De Stichting Garantie Instituut Woningbouw, die het certificaat uitgaf, is echter opgeheven. Eén van de bij het GIW aangesloten organisaties, de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK), geeft daarom sinds begin dit jaar een eigen garantiecertificaat voor nieuwbouwwoningen uit. Hetzelfde geldt voor Woningborg, dat eveneens onder het GIW viel. Welk certificaat je als koper krijgt, hangt af van het project of het type huis.

Minister Van Middelkoop zei bij de lancering van het SWK-certificaat het jammer te vinden dat het GIW-certificaat niet meer bestaat, ‘want het was een sterk merk’. Wel zijn er nu twee garantieregelingen voor in de plaats gekomen, die grosso modo dezelfde dekking bieden als het GIW-certificaat. Voor mensen die nu nog een GIW-certificaat hebben, verandert er niks. Behalve dan het loket waar ze zich moeten melden bij een geschil met de aannemer.

Volgens Van Middelkoop hebben de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen en Woningborg nog wel wat uit te leggen aan het publiek. ‘Al is het maar omdat hun certificaten voorlopig niet kunnen tippen aan de naamsbekendheid van hun voorganger. Op SWK en Woningborg rust de hypotheek om duidelijk te maken dat je met hun certificaten net zo veel zekerheid hebt als in het verleden met het GIW-certificaat. Zij moeten hun producten nu snel en goed onder de aandacht brengen van het grote publiek. Zodat ‘SWK’ net zo’n bekende klank krijgt als ‘GIW’’.

Ook merkte de bewindsman op dat SWK en Woningborg hun dienstverlening niet zouden moeten beperken tot het uitgeven van certificaten. ‘Doe wat nu de aannemers zelf doen: controleer hoe het met de kwaliteit van de woning is gesteld. Ga de bouwplaats op, vraag naar de bestekstekeningen en kijk of de woningen voldoen aan minimaal de eisen uit het Bouwbesluit. Dat kan veel problemen voorkomen bij de opleveringskeuring en daar hebben zowel consument als bouwer baat bij’.

Zie ook: Toespraak minister Van Middelkoop

Meer informatie over SWK: www.swk.nl