Voormalig secretaris-generaal Economische Zaken Oosterwijk overleden

Op zaterdag 29 mei 2010 is drs. Jan Willem Oosterwijk op 58-jarige leeftijd overleden. Oosterwijk was van 2000 tot 2006 de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken.

Na zijn studie Economie in Groningen, bekleedde Jan Willem Oosterwijk meerdere functies bij het ministerie van Economische Zaken. In 1989 werd hij plaatsvervangend directeur-generaal Industrie en Regionaal Beleid.

In 1992 stapte hij over naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat waar hij plaatsvervangend directeur-generaal Vervoer werd. Van 1997 tot 2000 was hij thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën.

Minister van der Hoeven noemt het overlijden van Oosterwijk een groot verlies voor iedereen die met hem gewerkt heeft of hem kende. 'Hij heeft zich ruim 30 jaar met overgave voor de publieke zaak en in het bijzonder het ministerie van Economische Zaken ingezet. Velen op het departement herinneren hem als een vernieuwend en inspirerend leider,maar ook als een warm en hoogstaand mens. Hij was net bij de Erasmus Universiteit begonnen toen ik minister van Economische Zaken werd. Ik was een aantal malen te gast in Rotterdam. Daar viel mij zijn natuurlijke leiderschap en gezag op.'

Ook huidig secretaris-generaal van Economische Zaken Chris Buijink benadrukt de verdiensten van Oosterwijk. ‘Jan Willem heeft EZ, en het Rijk, veel gegeven. Aan het begin van zijn carrière een belangrijke bijdrage aan de Wet Investeringsrekening. Later, als secretaris-generaal, vernieuwing en inspiratie in onze organisatie. Bij V&W de verzelfstandiging van het spoor. Bij Financiën de voorbereiding van de invoering van de Euro, en bij EZ zeker ook het centraal stellen van Europa.'

In 2007 maakte Oosterwijk de overstap naar de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij voorzitter van het college van bestuur werd. Hij maakte deel uit van de adviescommissie arbeidsparticipatie (de commissie Bakker) en was sinds 2008 ook voorzitter van de Rijkscommissie voor export-, import- en investeringsgaranties.

Oosterwijk werd bij zijn afscheid van Economische Zaken benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij laat een vrouw, twee dochters en een zoon achter.