Beantwoording vragen leden Leerdam en Waalkens over de arrestatie van enkele journalisten in Kenia

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Leerdam en Waalkens over de arrestatie van enkele journalisten in Kenia. Deze vragen werden ingezonden op 24 januari 2008 met kenmerk 2070809580.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op vragen van de leden Leerdam en Waalkens (PvdA) over de arrestatie van enkele journalisten in Kenia.

Vraag 1
Wat was de concrete aanklacht die tegen de Nederlandse journaliste Van Dissel bij haar arrestatie in Kenia was geformuleerd?

Vraag 2
Had de aanklacht betrekking op haar werk als journaliste?

Antwoord
Er is door de Keniaanse autoriteiten geen aanklacht tegen de Nederlandse documentairemaakster ingediend. Zij is zaterdag 19 januari 2008 in vrijheid gesteld en direct daarna naar Nederland teruggevlogen. Betrokkene stelt zelf geen journalist te zijn. Zij werkte enkele maanden aan een documentaire over Raila Odinga.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het juist nu van belang is dat internationale journalisten toegang hebben tot alle partijen?

Antwoord
Ja, journalisten dienen te allen tijde toegang te hebben tot alle partijen. Ik vind het zorgelijk dat journalisten in Kenia zonder aanklacht worden opgepakt.

Vraag 4
Bent u bereid de ambassadeur van Kenia in Nederland om opheldering te vragen?

Antwoord
De Nederlandse ambassadeur heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken – zodra het bericht van de arrestatie mij bereikte – terstond om opheldering gevraagd. Na vrijlating van Van Dissel is dit verzoek schriftelijk herhaald. Daarop is tot nu toe geen

antwoord ontvangen. Mocht dit antwoord uitblijven, dan zal terzake gerappelleerd worden, eventueel via de Keniaanse ambassadeur in Nederland.

1) de Volkskrant, 19 januari 2008

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Ferrier en Van Gennip (CDA), ingezonden 24 januari 2008 (vraagnummer 2070809260).