Beantwoording vragen lid Van Dam over de aanstelling van Janjaweed-leider Musa Hilal als adviseur van de regering van Sudan

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dam over de aanstelling van Janjaweed-leider Musa Hilal als adviseur van de regering van Sudan. Deze vragen werden ingezonden op 24 januari 2008 met kenmerk 2070809390.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Van Dam (PvdA) over aanstelling van Janjaweed-leider Musa Hilal als adviseur van de regering van Sudan.

Vraag 1 "
Heeft u kennisgenomen van de aanstelling van Janjaweed-leider Musa Hilal als adviseur van de regering van Sudan? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u via uw eigen bronnen de feitelijke inhoud van dit bericht bevestigen?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het een schande is dat één van de vermoedelijke organisatoren van de genocide in Darfur wordt aangesteld als adviseur van de Sudanese regering?

Antwoord
De Nederlandse regering is zeer kritisch over de benoeming van Janjaweed-leider Musa Hilal als adviseur van de Sudanese regering. Human Rights Watch sprak in dit verband van een ‘klap in het gezicht van de slachtoffers in Darfur’, en dat is het ook. Musa Hilal staat niet voor niets op de sanctielijst van de VN, de EU en de VS.

Vraag 4
Hoe groot acht u de kans dat Musa Hilal in de toekomst zal worden aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag?

Antwoord
Het Hof doet als onafhankelijk rechtsorgaan nooit uitspraken over op welke personen een eventueel onderzoek zich specifiek richt, hetgeen een inschatting moeilijk maakt.

Vraag 5
Deelt u de mening dat de aanstelling van Musa Hilal schadelijk is voor de komende vredesbesprekingen tussen de regering en rebellen in Darfur?

Antwoord
Een eventueel gevolg van de benoeming van Musa Hilal voor de vredesbesprekingen in Darfur hangt ervan af of Hilal direct bij het vredesproces betrokken zal worden. Duidelijk is dat de benoeming van Hilal niet bevorderlijk is voor de vertrouwensrelatie tussen de rebellen en de regering. In die zin is het al schadelijk voor de komende vredesbesprekingen.

Vraag 6
Hoe beoordeelt u de aanstelling van Musa Hilal? Maakt de Sudanese regering niet een "lange neus" naar de internationale gemeenschap, net zoals zij deed bij aanstellingen van de door het Internationaal Strafhof gezochte personen Ahmed Haroun en Ali Kosheib?

Antwoord
Het benoemen van Musa Hilal, die zowel op de sanctielijst staat van de VN, de EU en de VS, tot adviseur van de Sudanese regering, is een klap in het gezicht van de internationale gemeenschap. De Sudanese regering maakt wederom duidelijk dat ze zich aan de mening van de internationale gemeenschap niet veel gelegen laat liggen.

Vraag 7
Heeft u uw ongenoegen over de aanstelling van Musa Hilal bij de Sudanese regering kenbaar gemaakt of gaat u dat doen? Zo ja, wanneer en op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ja, ik heb namens de Nederlandse regering de bezwaren over de benoeming van Musa Hilal tijdens mijn gezamenlijke reis met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking naar Sudan in heldere taal overgebracht aan de Sudanese autoriteiten.

Vraag 8
Bent u voorts voornemens om deze kwestie via de Verenigde Naties bij de Sudanese regering aan de orde te stellen? Zo ja, wanneer en op welke wijze zult u hiervoor ijveren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Zie het antwoord op vraag 7. Nederland heeft dit direct met de autoriteiten in Khartoem opgenomen. Echter, zodra een VN-initiatief op tafel komt om deze kwestie bij de Sudanese regering op te brengen, zal Nederland dit steunen.

1) de Volksrant, 21 januari 2008