Beantwoording vragen lid Van Dam over de Nederlandse opstelling inzake resoluties waarin Israël veroordeeld wordt

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dam over de Nederlandse opstelling inzake resoluties waarin Israël veroordeeld wordt. Deze vragen werden ingezonden op 31 januari 2008 met kenmerk 2070810140.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Dam (PvdA) over de Nederlandse opstelling inzake resoluties waarin Israël veroordeeld wordt.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel “Israel unfairly singled out by UN, says Dutch FM”?1

Antwoord
Ja

Vraag 2
Is het waar dat, zoals in het artikel wordt gesuggereerd, Nederland alleen resoluties steunt die schendingen van mensenrechten of internationaal recht door Israël veroordelen, wanneer in deze resoluties ook een veroordeling van acties van Hamas staat? Zo ja, wanneer hebt u de Kamer, conform uw actieve informatieplicht, geïnformeerd over deze nieuwe beleidslijn?

Antwoord

Nederland bevordert een evenwichtige benadering van partijen en ontwikkelingen in het vredesproces Midden-Oosten. Daarbij hoort evenwicht in veroordelingen. De Kamer is hiervan op de hoogte gesteld. Ik verwijs met name naar:

  • de Kamerbrief met het verslag van de vierde zitting van de VN-Mensenrechtenraad van 18 april 2007 (Kamerstuknummer 23 432, nr. 223): “Met betrekking tot het Midden-Oosten heeft Nederland zich uitgesproken tegen een eenzijdige gerichtheid op Israël”.
  • mijn interventie tijdens de vierde zitting van de Mensenrechtenraad in Genè ve op 12 maart 2007 (zie bijlage 1 bij bovenstaande Kamerbrief): “The Netherlands believes that human rights are universal and that no country should be exempt from scrutiny of its human rights record. At the same time, it would be inappropriate to again and again single out a specific country or region. The attention the Council gives to human rights situations should always be proportionate to the violations committed, and its conclusions should be balanced".
  • de Kamerbrief inzake de zesde zitting van de VN-Mensenrechtenraad van 3 september 2007 (Kamerstuknummer 30 800 V, nr. 118): “Volgens de agenda en het werkprogramma van de zesde zitting, zal de Raad zich buigen over de implementatie van twee resoluties over het Midden-Oosten, te weten de resolutie over de situatie in Libanon en de fact-finding missie van de Raad naar de bezette Palestijnse Gebieden. Nederland zal zich inzetten voor een gebalanceerde benadering bij de bespreking van deze rapporten en resoluties en verzetten tegen een eenzijdige veroordeling van Israël”.

Naar deze beleidslijn wordt ook verwezen in de nieuwe mensenrechtenstrategie: “Van belang hierbij is dat de machtsverhoudingen binnen de Raad vanuit Nederlands perspectief beduidend minder gunstig zijn dan binnen de oude Commissie. Dit heeft er onder meer toe geleid dat er tijdens het eerste jaar van de Raad onevenredig veel aandacht werd besteed aan de situatie in het Midden-Oosten, veelal op ongebalanceerde wijze” (p.17).

Vraag 3
Zijn er in het buitenlands beleid of in het (internationale) recht voorbeelden van een dergelijke clausulering van veroordelingen van gedrag dat strijdig is met het recht? Zo ja, kunt u deze voorbeelden noemen?

Antwoord
Ja, dergelijke clausulering komt vaker voor, bijvoorbeeld wanneer de regering van mening is dat zij met stille diplomatie meer bereikt dan met een expliciete veroordeling.

Vraag 4
Deelt u de mening dat mensenrechten altijd en overal en voor iedereen gelden en dat schendingen van mensenrechten dus altijd een veroordeling verdienen? Deelt u derhalve ook de mening dat de weigerachtigheid van sommige landen om bepaalde mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen geen reden mag zijn om andere mensenrechtenschendingen niet te veroordelen?

Antwoord
In beginsel geldt dat, maar er kunnen redenen zijn om veroordelingen van schendingen slechts uit te spreken als veroordelingen van andere schendingen ook uitgesproken worden.

1: www.haaretz.com: “Israel unfairly singled out by UN, says Dutch FM ”, 22 januari 2008