Beantwoording vragen Peters en Dbi over visummaatregelen van China tegen buitenlandse studenten

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Peters en Dibi over visummaatregelen van China tegen buitenlandse studenten. Deze vragen werden ingezonden op 22 april 2008 met kenmerk 2070818480.

De minister van Buitenlandse Zaken, De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Drs. M.J.M. Verhagen Dr. Ronald H.A. Plasterk

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op vragen van de leden Peters en Dibi (GL) over visummaatregelen van China tegen buitenlandse studenten.

Vraag 1

Heeft China op enig moment aan Nederland of andere landen die deelnemen aan de Spelen haar voornemen bekend gemaakt om tienduizenden buitenlandse studenten te dwingen het land in de maanden juli en augustus 2008 te verlaten, vanwege de Olympische Spelen?

Antwoord

Zoals in beantwoording op de vragen van het lid Pechtold aangegeven, heeft navraag bij de Chinese ambassade opgeleverd dat zij momenteel in afwachting is van nieuwe instructies voor visumafgifte. De visa van buitenlandse studenten, die reeds in China studeren en van wie het visum binnenkort verloopt, worden momenteel niet verlengd. Dit heeft tot gevolg dat betrokken studenten in principe China moeten verlaten en in het land van herkomst weer een visum voor het volgende studiejaar moeten aanvragen. De Chinese autoriteiten hebben de officiële redenen voor deze wijziging in het visumbeleid niet bekend gemaakt. Overigens hebben, voor zover bekend, de Chinese autoriteiten deze visummaatregelen niet in verband gebracht met een voornemen om buitenlandse studenten in de maanden juli en augustus 2008 uit China te weren.

Vraag 2

Bent u bereid bij de Chinese autoriteiten aan te dringen op een verklaring voor deze maatregel? 1)

Antwoord

Ondanks herhaald aandringen bij de Chinese autoriteiten op verschillende niveaus is tot op heden geen duidelijkheid verkregen over de beweegredenen die ten grondslag liggen aan bovengemelde maatregelen. De Chinese autoriteiten hebben evenmin mededelingen gedaan over het visumbeleid rond de Olympische Spelen.

Vraag 3

Wat is uw oordeel over deze maatregel?

Antwoord

Het recht om wijzigingen aan te brengen in het visumbeleid is voorbehouden aan de Chinese overheid. De huidige visummaatregelen zijn, hangende de nieuwe instructies, van tijdelijke aard. Ik ben van mening dat het raadzaam is de per 1 juli 2008 beoogde visummaatregelen af te wachten voordat hierover een kwalificerende uitspraak wordt gedaan.

1) ANP, 17 april 2008