Beantwoording vragen van de leden Haverkamp, Cörüz en Van Dam over Human Rights Watch in Venezuela

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Haverkamp, Cörüz en Van Dam over Human Rights Watch in Venezuela. Deze vragen werden ingezonden op 24 september met kenmerk 2008Z02912.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Haverkamp en Cörüz (beiden CDA) en Van Dam (PvdA) over Human Rights Watch in Venezuela.

Vraag 1
Kent u het bericht ‘Venezuela zet Human Rights Watch (HRW) uit’? 1) Kunt u de juistheid van het bericht bevestigen?

Antwoord
Ja

Vraag 2
Is er behalve de twee betrokken HRW-medewerkers meer HRW-personeel in het land? Zo ja, bent u bereid deze personen zo nodig bij te staan? Zijn er meer mensenrechtenorganisaties die problemen ondervinden met de Venezolaanse autoriteiten?

Antwoord
Nee, Human Rights Watch is niet vertegenwoordigd in Venezuela. In het algemeen kan worden gesteld dat er geen sprake is van openlijk verbod, censuur, moord of gevangenneming van mensenrechtenactivisten maar wel van een negatieve benadering van deze personen door de autoriteiten.

Vraag 3
Bent u bereid de Venezolaanse autoriteiten aan te spreken op het belang van mensenrechten in het algemeen en op het uitzetten van de twee HRW-medewerkers in het bijzonder? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord
Recent besloot de EU bestaande politieke dialoog met Venezuela te versterken met expliciete aandacht voor het thema van mensenrechten. Ik ben bereid EU-partners voor te stellen Venezuela op de genoemde punten aan te spreken in deze dialoog.

1) www.telegraaf.nl, 19 september 2008