Beantwoording vragen van de leden Ormel en Haverkamp over het hoofd van konig Badu Bonsu II uit Ghana

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ormel en Haverkamp over het hoofd van koning Badu Bonsu II uit Ghana. Deze vragen werden ingezonden op 30 oktober 2008 met kenmerk 2080904120.

De Minister voor Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Ormel en Haverkamp (CDA) over het hoofd van koning Badu Bonsu II uit Ghana.

Vraag 1
Kunt u bevestigen dat Ghana het hoofd van koning Badu Bonsu II heeft opgeëist dat in Leiden is ontdekt?

Antwoord
De Ghanese Ambassade te Den Haag heeft met een diplomatieke nota van 30 oktober 2008 het ministerie verzocht er bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op aan te dringen het hoofd van koning Badu Bonsu II aan Ghana te restitueren.

Vraag 2
Wie is momenteel de eigenaar van dit hoofd? Op welke wijze is dit verkregen?

Antwoord
Het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum is eigenaar van het hoofd. Hoe het hoofd in het bezit van het LUMC is gekomen, is mij niet bekend. De door mij geraadpleegde historici konden hier geen licht op werpen.

Vraag 3
Bent u bereid u in te zetten voor teruggave van dit hoofd van koning Badu Bonso II aan de Ghanese autoriteiten? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen? Zo nee, wat zijn hiervoor de redenen?

Antwoord
Ik heb begrip voor het Ghanese verzoek en heb het Ghanese verzoek voor teruggave van het hoofd van Koning Badu Bonso II doorgeleid aan het LUMC. Ten einde spoedigst een oplossing voor het Ghanese verzoek te kunnen bewerkstellingen, heb ik aangeboden dat de regering bij de behandeling van het verzoek een ondersteunende rol kan spelen. Ik heb de Ghanese Ambassade hiervan op de hoogte gesteld.