Beantwoording vragen van de leden Van Baalen, Snijder-Hazelhoff, Ten Broeke en Weekers over het sluiten van consulaten in de Bondsrepubliek Duitsland

Graag bied ik u hierbij, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Baalen, Snijder-Hazelhoff, Ten Broeke en Weekers over het sluiten van consulaten in de Bondsrepubliek Duitsland. Deze vragen werden ingezonden op 18 juni 2008 met kenmerk 2070823270.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, op vragen van de leden Van Baalen, Snijder-Hazelhoff, Ten Broeke en Weekers (VVD) over het sluiten van consulaten in de Bondsrepubliek Duitsland.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de positie van VNO-NCW dat de sluiting van de consulaten te Emden, Kleef, Münster, Aken en Keulen en het consulaat-generaal te München vanuit het aanhalen van de zakelijke en politieke contacten met onze grensregio’s contraproductief en daarom onverstandig is?

Antwoord

De positie van VNO-NCW is mij bekend. De honorair consulaten te Emden, Kleef, Münster, Aken en Keulen zullen niet gesloten worden (zie ook het antwoord op de vragen van de leden Jager, Van Gennip, Ormel en Ten Hoopen, ingezonden op 28 mei jl.). Er zijn geen plannen om het consulaat-generaal te München te sluiten. Grensoverschrijdende contacten zijn belangrijk voor de vitaliteit en de werkgelegenheid in de grensregio.

Vraag 2
Kunt u aangeven waarom tot sluiting wordt overgegaan, terwijl het kabinet eerder dit jaar een offensief heeft gestart om de grensregio’s qua economische dynamiek te versterken en tevens vanuit het bedrijfsleven het Nederlands-Duits Ondernemersverbond (VNDU) werd opgericht?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 1.

Vraag 3
Kunt u aangeven via hoeveel consulaten en consulaten-generaal de Bondsrepubliek Duitsland in Nederland vertegenwoordigd is? Is het niet logisch dat de BRD, in reactie op de voorgenomen sluiting van Nederlandse consulaten in de BRD, ook haar consulair netwerk in Nederland zal herzien en wat zijn, volgens U, de consequenties daarvan?

Antwoord

De Bondsrepubliek Duitsland is in het Koninkrijk vertegenwoordigd met twee consulaten-generaal en negen consulaten (waarvan twee in de overzeese gebiedsdelen). De Duitse autoriteiten maken hun eigen afweging ten aanzien van hun vertegenwoordiging in Nederland; ik zie daarbij geen directie relatie met de wijze waarop Nederland zijn postennet in Duitsland vorm wenst te geven.

Vraag 4
Bent u bereid met het georganiseerd bedrijfsleven en de provincies en gemeenten die aan de BRD grenzen, overleg te plegen ten aanzien van de voorgenomen sluiting van genoemde consulaten en ook met de Duitse Bondsregering en de regeringen van de betrokken Duitse deelstaten af te stemmen?

Antwoord

Gezien mijn besluit is dit niet aan de orde. Uiteraard wordt met de Duitse autoriteiten gecommuniceerd over aanpassing van het netwerk van Nederlandse vertegenwoordigingen in Duitsland. Tot overleg met het bedrijfsleven en de genoemde provincies en gemeenten ben ik altijd bereid.

Vraag 5

Bent u bereid deze vragen vóór aanvang van het parlementair zomerreces te beantwoorden en geen onomkeerbare beslissingen te nemen alvorens de Kamer zich bij de behandeling van de begroting voor 2009 over Uw voornemen heeft kunnen uitspreken?

Antwoord

Ja.

1) Persbericht VNO-NCW Noord, 13 juni 2008

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Jager, Van Gennip, Ormel en Ten Hoopen (allen CDA), ingezonden 28 mei 2008 (vraagnummer 2070821340)